woensdag, oktober 30, 2019

The Laundromat - Steven Soderbergh

The Laundromat op IMDb (6,3)
Giftig. Echt giftig, dat word je ervan. De schandalige mechanische handelingen van de wereld van het grootkapitaal die kleine krabbelaars vermorzelen. Die particulieren nietsontziend hun geld afhandig maken, zich verschuilend achter regels die hun wereldje zelf gemaakt heeft. En die door een waslijst aan regeringen ook gewoon worden toegestaan. Deze film is slechts een illustratie, het legt slechts één van de vele ontsnappingsclausule-reeksen bloot die de rijken der aarde elkaar bieden.

De film is gebaseerd op de onthullingen in de Panama Papers, een verzameling dossiers die vrijkwamen nadat particulieren het imperium van BV-handelaar Mossack-Fonseca begonnen aan te klagen. De film begint met een noodlottig ongeval: een boot vol toeristen slaat om op een binnenmeer, veel mensen komen om. Zowel particulieren als de bootexploitant wenden zich tot hun verzekeraars. Ze zullen knalhard tegen dichte deuren oplopen. Weliswaar leek de firma verzekerd tegen dit soort ongevallen, maar de garantiehouder bleek ondertussen zelf onderling verkocht te zijn aan een andere verzekeraar , en onder andere condities. En die verzekeraar, dat bleek eigenlijk een loze BV, waarvan de directeur nog zo'n 450 andere bedrijven op zijn naam had staan. De kleine ondernemer kan deze kosten natuurlijk niet dragen, de kleine particulier wordt met een knullig goedmakertje afgescheept.
Feilloos legt de film bloot hoe dit werkt in de financiële conglomeraten: hoe een netwerk van firma's wordt aangelegd waartussen geld heen en weer gesluisd wordt zodat het op het beslissende moment nooit in handen is van de firma die wordt aangeklaagd. Waardoor de kale kip opduikt waarvan niet kan worden geplukt. Woest , witheet, boos, aggressief: je kunt alle gemoedstoestanden oplopen van deze lui. Maar je grijpt ze niet, het zijn palingen.

Met : Meryl Streep, Antonio Banderas, Gary Oldman

Geen opmerkingen: