zondag, oktober 20, 2019

Kursk (a.k.a. The Command) - Thomas Vinterberg

Kursk op IMDb (6,5)
Het beheerste dagenlang het nieuws, nu 19 jaar geleden. Natuurlijk was de Koude Oorlog officieel voorbij, maar dat wilde nog lang niet zeggen dat de verhoudingen tussen Rusland en de rest van de wereld genormaliseerd waren. Het bleek een bepalende factor in dit verhaal.

Kernonderzeeƫr Kursk was een beetje nationale trots, apetrots waren de Russen op hun moderne submarine-vloot. Nou ja, vloot, de rest van de diepzeebootjes was zwaar verouderd of zelfs verkocht wegens gebrek aan liquide middelen.
De Kursk voer uit om in de Barentszzee tests uit te voeren met torpedo's met een kernkop. Men is nog niet lang onder water en nog lang niet in de aangewezen testzone beland als het misgaat: doordat een torpedo oververhit raakt volgt een zware explosie waardoor de boot naar de bodem zinkt. 10 minuten later een tweede knal, het lijkt over en uit voor de bemanning.
Het lukt een klein deel van de overlevenden om in een redelijk ongeschonden deel van de boot te geraken en zich daar af te sluiten van het wassende water. Aan de wal ziet men dat de signalen wegvallen en men vermoedt het ergste. Er wordt een vloot naar de rampplek gestuurd die gelukkig klopsignalen opvangt. Maar dan...
Het hulpmateriaal is verouderd en de Russische marine wil vooralsnog geen buitenlandse hulp accepteren uit angst voor een ontmaskering. De kostbare tijd die hiermee verloren gaat, doet uiteraard de overlevingskansen van de onderzee-bemanning slinken. Gelukkig is er een Britse officier die tegen beter weten in een reddingsoperatie op touw zet. Totdat hij tegen de stugheid van de Russische autoriteiten aanloopt, natuurlijk.

Met : Matthias Schoenaerts, Lea Seydoux, Colin Firth

Geen opmerkingen: