dinsdag, juli 27, 2021

Chernobyl: Abiss (aka Chernobyl 1986) - Danila Kozlovskiy


 Chernobyl: Abyss op IMDb (4,9)

Chernobyl: Abyss op Moviemeter (2,54)

Deze film zal ik als film moeten beoordelen. Ik mag niet al te zeer mijn persoonlijke herinneringen door laten sijpelen over de grootste nucleaire ramp aller tijden (en voor mij de reden dat we nooit maar dan ook nooit meer over kernenergie zouden moeten praten). De film is immers een verbeelding, een visie van de regisseur. Die kan natuurlijk ver afdwalen van de werkelijkheid, die mag kant noch wal raken zelfs. Voor het gemak meldt de regisseur dan ook dat de film op waarheid gebaseerd is, maar dat de personages volledig fictief zijn. We gaan. 

April 1986. Alexey, die brandweerman bij de kerncentrale is, zegt zijn baan op omdat hij een nieuw leven wil starten in de grote stad Kiev , een stukje verderop. Voor de afscheidsreceptie gaat hij nog een keer naar de kapper, waar zijn grote liefde Olga werkt. Tien jaar geleden hadden ze iets met elkaar, daarna verloren ze elkaar uit het oog. Olga heeft een zoontje (tien jaar oud!) en terstond voelt Alexey zich verantwoordelijk. Ze gaan met elkaar in gesprek, de ouders. Alexey stelt voor om gezamenlijk alles achter te laten en elders een nieuw bestaan op te bouwen. 

Terwijl de twee met elkaar steggelen over de toekomst, fietst hun zoontje met zijn net gekregen camera door de stad. Hij rijdt naar de kerncentrale om daar spannende opnamen te maken. Dat komt uit, want terwijl zijn camera loopt , knalt er een vuurkolom omhoog uit de centrale: de reactor is ontploft. 

Uiteraard wordt Alexey opgeroepen, hetgeen hij aanvankelijk weigert omdat hij net heeft opgezegd. Maar zijn eergevoel en menselijkheid winnen het van zijn angst: hij gaat zijn oude team achterna en redt een aantal van hen uit het brandende gebouw. Daarna brengt hij eerst Olga en zoontje in veiligheid, waarna hij weer teruggaat naar de brandhaard. Er moet een team worden geformeerd dat moet proberen het koelwater te lozen, dit om te voorkomen dat condenserende fallout de grote steden en wellicht zelfs Europa gaat bereiken. Een opdracht die zo goed als zeker fataal zal zijn voor degenen die hem gaan uitvoeren.

Zoals gezegd; een actiefilm, een thriller. Amper aandacht voor de politieke en milieugevolgen van de ramp. Louter de menselijke kant belicht en dan nog alleen van de mensen in de buurt. Zeer zeker is het bij vlagen spectaculair, maar het is lang niet zo goed als de eerder verschenen serie "Chernobyl" die dezelfde ramp anders, minutieuzer belichtte.
Noot: als filmkijker levert deze film wel een prettig weerzien op: met actrice Oksana Akinshina , die zo schitterde in het heftige "Lilja 4-ever" . 

Met : Danila  Kozlovskiy , Oksana Akinshina, Filipp Avdeev, Ravshana Kurkova

 FIN - song : FLTR- Hope

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...