maandag, juli 26, 2021

Days of heaven - Terrence Malick


 Days of heaven op IMDb (7,8)

Days of heaven op Moviemeter (3,64)

"Is "Days of heaven" the most beautiful film ever made?" lees ik in een krantenartikel van The Guardian dat verscheen bij de première van deze film. Enkele jaren daarvoor was regisseur Terrence Malick gedebuteerd met de ook al zo visuele film "Badlands" maar deze ging daar nog een factor schoonheid overheen. Zelf leerde ik Malick pas later kennen met oa "Tree of life" , dat was voor mij aanleiding genoeg om langzaam terug te bladeren in zijn catalogus. Hoge cijfers op IMDb en Moviemeter , deze film , en dat is terecht . Het brede Amerikaanse platteland wordt prachtig, bijna verliefd in beeld gebracht. 

Wanneer staalarbeider Bill de mist ingaat en zijn baas (per ongeluk) doodslaat, moet hij op de vlucht. Vriendin Abby en dochter moeten mee, ze springen op een trein en duiken dieper de binnenlanden in. Daar belanden ze bij een rijke graanboer, wiens uitgebreide velden door veel goedkope landarbeiders worden bewerkt. Omdat Bill mogelijk nog steeds gezocht wordt, besluiten de twee zich voor te doen als broer en zus, dat voorkomt wellicht problemen. Hard werken, zware omstandigen, uitbuiting alom.

De schoonheid van Abby valt op bij de graanboer. De man is ernstig ziek en wil toch nog enige vorm van liefde kennen in zijn leven. Bill stelt Abby voor het huwelijk met deze man aan te gaan: het zou voor hen de sleutel zijn naar een beter leven. Eindelijk komen bezit en minder hard werken in hun vocabulaire voor. Stinkend jaloers moet Bill toezien hoe Abby toch wel enigszins lijkte genieten in haar rol van plattelandsadel. Hoewel hij zelf ook gepromoveerd is naar een bijwoning van het landhuis kost hun nieuwe status hem zichtbaar moeite.

Met : Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...