woensdag, juli 28, 2021

Supernova - Harry MacQueen

Supernova op IMDb (6,8)
 Supernova op Moviemeter (3,68)

Sublieme film. Recensie klaar. 

Nee, maar echt: wat een ontroerende pracht zit er in deze kleine film. Biggelwerk, dik biggelwerk. En ik was niet de enige in de zaal die het zo onderging. Een postzegelklein verhaaltje, maar wat een acteurs, wat een mimiek en wat een zeggingskracht. Gaat bij mij hoog op de lijstjes komen dit jaar. 

Tusker en Sam zijn al jarenlang een stel, een creatief en intelligent stel. Tusker is schrijver, Sam is klassiek pianist. Veel gereisd, veel gezien en veel gedaan samen. Maar daar gaat een eind aan komen nu bij Tusker een agressieve vorm van Alzheimer is vastgesteld. Hij voelt de krachten en mogelijkheden afnemen.

Nog één keer stappen de mannen in hun camper, nog één keer rijden ze door het wonderschone Britse platteland (nou ja, door de heuvels ook trouwens). Tusker is afhankelijk geworden van Sam en hij haat dat. Sam is vastberaden zijn man tot het einde bij te staan. Nog één keer zal hij een pianoconcert geven , daarna is het schluss met zijn carrière en zal hij zich volledig aan de zorg voor Tusker wijden. De route naar de theaterzaal is lang en hobbelig, de mannen zien zich geconfronteerd met elk een totaal afwijkende blik op de toekomst. 

De film is bewust klein gehouden en is volledig afhankelijk van de mimiek en dictie van de acteurs. En die is hoogstaand kwalitatief. Kleine momenten zeggen hier alles: een trillende lip, een licht overslaande stem, een medelevende blik. Absolute wereldklasse.

Met : Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood

 FIN - song : Edward Elger - Salut d'amour (by Colin Firth)

1 opmerking:

Peter te Riele zei

De verwachtingen waren hoog gespannen na jouw recensie. Ik zag Supernova gisteravond. Inderdaad knap acteerwerk en de beelden doen verlangen naar een rit met een camper ergens door Europa. De film was traag en intiem. Toch op de een of andere manier raakte de film niet echt en werd er lang gedaan over wat doeltreffender had verteld kunnen worden. Heeft vast ook te maken met het verwachtingspatroon en 'the eyes of the beholder'.

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...