zaterdag, juli 31, 2021

The National Health- Jack Gold

The National Health op IMDb (5,9)
 The National Health op Moviemeter

In ons land zouden veel mensen er iets voor over hebben als we iets soortgelijks kregen, maar in Engeland was men begin jaren 70 niet heel erg te spreken over de introductie van The National Health Service. Een overheidsprogramma met regelgeving over zowel verstrekken als financieren van zorg, in al zijn geledingen. Wij hadden destijds het ziekenfonds, dat is enigszins vergelijkbaar. Maar Engeland is altijd al iets gevoeliger geweest voor klassenverschillen, dus was weerstand vanuit het volk te verwachten. 

De film is een scherts, een kritische satire op de zorgverlening destijds. Ook toen al onderbezetting bij het personeel, ook toen al verschillen in vergoeding en daarmee in behandeling. Ook toen al een bepaalde desinteresse in de lagere klasse. Ook toen al een ziekenhuisdirectie die meer werk maakt van de investeerders dan van de patiënten. 
Opgedeeld in twee verschillende verhaallijnen ( 1 op zaal, 1als een soort doktersroman-serie) is de film nu sterk gedateerd. En blijkbaar ook weer niet. 

Met : Lynn Redgrave, Colin Blakely, Jim Dale, Bob Hoskins


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...