vrijdag, juli 16, 2021

De Slag Om De Schelde (aka The Forgotten Battle) - Matthijs van Heijningen jr.


 De Slag Om De Schelde op IMDb (7,5)

De Slag Om De Schelde op Moviemeter (3,6)

Hoge cijfers op IMDb én op Moviemeter voor deze film. Ik deel die mening niet. Toegegeven, het verhaal is goed, een zeer heroïsche verbeelding van een voor Nederland beslissend moment in de Tweede Wereldoorlog. Ook toegegeven, een dikke SFX-voldoende : de special effects zijn goed door de film gelardeerd. Vooral de vliegtuigscenes en de soldatengevechten krijgen een extra aanpak. Maar dat acteerwerk, mensen, wat is dat een tegenvaller. Houterig amateurtoneel, vooral op het Nederlandse deel van de film. De Duitse officier Oberst Berghof en de Britse vliegeniers Will Sinclair en Tony Turner delen niet in die malaise, die komen goed uit de verf. Jammer dat er dus een bijsmaakje overbleef van een in beginsel veelbelovende film. 

September 1944. De geallieerden zijn in de maanden na D-Day opgerukt van de Franse stranden naar de Belgisch-Nederlandse grens. Antwerpen is reeds bevrijd , maar wil men de havenstad kunnen gebruiken voor de bevoorrading van de troepen dan zal de Schelde vrijgemaakt moeten worden. En juist daar, aan de monding van die rivier, zitten de Duitsers nog volop Nederland te bezetten. Ze geven Zeeuws-Vlaanderen op en trekken zich terug op Walcheren, waar ze langs de kust een verdedigingslinie opbouwen. 

Met deze setting voor ogen ontvouwt zich het verhaal vanuit drie verschillende invalshoeken: er is Marinus van Staveren, een Nederlander in Duitse krijgsdienst die na een aantal battles aan het Oostfront in Zeeland te werk word gesteld op het nazi-officierskantoor in Zeeland. Er is de Britse William Sinclair, vliegenier en zoon van een generaal, die -na een mislukte poging de Slag om Arnhem te bereiken- strandt in de Zeeuwse wateren. En er is Teuntje Visser, een schuchter Nederlands meisje, dat werkt op het gemeentehuis van de collaborerende burgemeester. Haar broer pleegt een impulsieve verzetsdaad tegen de terugtrekkende Duitse soldaten en wordt vervolgens gezocht. Teuntje probeert hem te verbergen maar als er meerdere andere onschuldige jongens worden opgepakt, besluit het gezin dat broer Dirk zich moet aangeven. Vader en zus komen dit melden, op het kantoor waar van Staveren voor Oberst Berghof werkt. Hij is dermate teleurgesteld teruggekomen van het Oostfront dat hij besluit om de familie van Teuntje van inlichtingen te voorzien over het wel en wee van hun Dirk. Terwijl de Britse vliegeniers van achter de linies proberen door te breken naar de veilige Belgische zone , sluit het net zich rond het lokale Zeeuwse verzet en bereidt iedereen zich voor op een confrontatie tussen de vijandige troepen. Iedereen doet een wanhopige poging zijn of haar deel van de strijd te overleven. 

Met: Gijs Blom, Jamie Fladders, Susan Radder, Jan Bijvoet, Justus von Dohnány

 FIN - song : Emilie Levienaise Farrouch - Goodbye Dirk (end credits)

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...