vrijdag, juli 30, 2021

Blitzed (aka Club Blitz- Stijliconen van de 80's) - Bruce Ashley/Michael Donald


 Blitzed! op IMDb (7,8)

Blitzed! op Moviemeter (3,25)

Interessante documentaire over de tegenbeweging die in London ontstond in 1980. Armoede, racisme en uitzichtloosheid leiden tot het Thatcherisme, maar ook tot tegenbewegingen zoals punk en de mijnwerkersstakingen en aanpalend politiek activisme. 

Een groep jongeren koos voor een escapistische way out: ze storten zich op extravagantie, op exhibitionisme en op mode. Alles met het doel om onder te duiken in een wereld waarin men anders kon zijn. Aanjager voor deze richting was het werk en vooral de verschijning van David Bowie, maar ook de geest van de punk woekerde voort in de zelfstandige mentaliteit evenals de technocratische aanpak van elektropioniers Kraftwerk. 

Stijlicoon Steve Strange huurde een zaaltje. De avond  - waarin men alleen maar zijn andere zelf probeerde te zijn - was succesvol. Het zaaltje werd een eigen club, de eigen club kreeg een cultstatus en anderhalf jaar lang was the Blitz het centrum van de wereld (zoals in New York ooit Studio 154 dat was, en bij ons later de Roxy dat werd). 

Een reeks aan pratende hoofden komen voorbij maar dat neem je voor lief. De beelden zijn namelijk onweerstaanbaar interessant. 


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...