vrijdag, augustus 23, 2024

Widow Cliquot - Thomas Napper

Widow Cliquot op IMDb (6,2)
 Widow Cliquot op Moviemeter (2,70)

Ja, hij zet dan wel zijn naam eronder, die Thomas Napper, maar dit is eigenlijk vooral de film van Haley Bennett. Niet alleen produceerde zij de film, haar bijzondere looks dragen ook de hele film: wanhopig, smachtend, onderzoekend, vastberaden, eigenwijs, lief. Bennett heeft het allemaal in huis, het is een plezier om naar te kijken. Moet ook wel, want verder is de film tamelijk plat van opzet. Enigszins aan de zoete kant zelfs, terwijl er toch een bloedserieus verhaal verteld moet worden. Komt ie.

Haar aanstaande schoonvader vindt haar te eenvoudig, vertrouwt er niet op dat Nicole-Barbe Cliquot-Ponsardin in haar eentje zorg kan dragen voor de wijngaard die haar net overleden man Francois runde (grotendeels gefinancierd door zijn pappie overigens, maar hij dacht zich onder dat juk vandaan te kunnen werken). Pappie staat klaar om het aanbod aan te nemen van de rijke wijnboer Moët, maar heeft daarbij gerekend buiten de eigenwijsheid van Barbe. Zij acht zichzelf voldoende opgeleid en ingewerkt door haar man Francois, die met grote liefde en toewijzing leefde voor zijn wijnranken. Helaas is Francois niet stabiel genoeg, eerst geestelijk en daarna fysiek aftakelend zelfs. 

Barbe krijgt een kans van haar schoonvader, maar die weet dat de vorige mislukte oogsten en de keiharde wetten van de nieuwe keizer Napoleon een grote belemmering vormen om de onderneming goed van de grond te krijgen. Barbe volhardt, krijgt steun van wijnhandelaar Louis Bohne. Deze bewondert de wilskracht (en het fraaie fysiek) van Barbe en is bereid risico's te nemen de bottels van de Cliquot-wijngaard verderop in Europa te slijten. Hij moet daarvoor achter de linies van Napoleon zien te komen, een gevaarlijke opdracht. Terwijl hij probeert geld te verdienen voor de wijngaard, ontwikkelt de Weduwe Cliquot steeds verder een eigen procedé voor haar eigen champagnelijn.  Ze zal er wereldberoemd mee worden, ondanks alle tegenwerkingen van juridische en financiële aard. 

Met : Haley Bennett, Tom Sturridge, Sam Riley, Ben Miles

FIN - song :  Noel Gallagher High Flying Birds - Dead to the world

Gezien in : Cinema Oostereiland

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...