zondag, augustus 04, 2024

Tori et Lokita- Jean-Pierre & Luc Dardenne

Tori et Lokita op IMDb (7,1)
 Tori & Lokita op Moviemeter (3,45)

Wie niet gecharmeerd is van de films van de Belgische Dardenne-broers, hoeft niet meer verder te lezen. Voor de rest: ook "Tori et Lokita" is weer een hard-realistisch sociaal drama, ook deze lijkt weer totaal gespeend van lichtpuntjes. Maar het is wat het is: de verschrikkelijke leefwereld van vluchtelingen kent natuurlijk ook weinig van die lichtpuntjes. het is een bikkelharde strijd voor overleving. 

Ze zorgt goed voor hem. Overal waar ze gaat, houdt Lokita in de gaten of haar jongere broertje wel oké is. Ze staat erop dat hij zijn school volgt, om later misschien toch meer kans te maken om te slagen in dit vreemde land. Lokita heeft veel voor zijn veiligheid over, ze laat zich zelfs - tegen betaling-  seksueel misbruiken om het jongetje uit de wind te houden. 

De twee hebben een manier gevonden om geld te verdienen, ze dealen op vrijdagavond voor een dealer die werkt vanuit een Italiaans restaurant. Het geld hoopt ze op te sparen om periodiek naar haar moeder in Benin te sturen. Ijdele hoop, zo blijkt als dan plots weer de mensen "van de kerk" voor hun neus staan. Pro forma vragen ze nog wel even waarom ze niet in de dienst van afgelopen zondag aanwezig was, maar al snel gaat de vraag richting "je bent ons geld schuldig want wij hebben je overtocht betaald. Geef ons alles wat je in je zakken hebt.". 

Ondertussen probeert Lokita op legale wijze aan verblijfspapieren te komen, maar de ondervragingen zijn zwaar en iets te vaak moet ze het antwoord schuldig blijven. Ze repeteert weliswaar met Tori om het vluchtverhaal in haar hoofd te stampen, maar de ondervragers schieten er moeiteloos gaten in. Er rest Lokita niet veel anders dan in te gaan op een dwingend aanbod: als ze zich drie maanden afzondert om een weedplantage te onderhouden en te runnen, gaan de bazen ervoor zorgen dat zij in aanmerking komt voor papieren. Lokita neemt de verkeerde afslag..

Met: Joely Mbundu, Pablo Schils, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...