dinsdag, augustus 13, 2024

The interpreter - Sydney Pollack

The Interpreter op IMDb (6,4)
 The Interpreter op Moviemeter (3,20)

Er was een tijd dat films als deze in hordes op je af kwamen. Thriller, complex plot, veel actie, FBI en globaal  terrorisme waren daar vaak de hoofdingrediënten. Door dat grote aanbod zijn er natuurlijk veel die ik destijds heb gemist, gelukkig zijn daar de filmzenders om lang na de verschijnen nog een keer je moment te kiezen om "niemendalletjes" als deze te bekijken. Zijn natuurlijk helemaal geen niemendalletjes, natuurlijk waren en zijn er in het echt ook landen waar corruptie en onderdrukking van het volk dermate onmenselijk zijn dat er in vergaderingen van de Verenigde Naties over gepraat wordt.

Daar beginnen we de film, in de grote vergaderzaal van de VN in New York. Daar zit tolkvertaalster Silvia Broome elke dag in haar hokje verslag te doen van het besprokene. (Zelf vind ik "interpreter" een ongelukkige term, want men dient geen interpretatie van het besprokene te geven, nee, men dient eigenlijk letterlijk te vertalen). Terug naar de film: wegens het uitvallen van de beveiligingspoortjes dient het gebouw te worden ontruimd. Dus ook de hokjes van de vertalers. 

Omdat Silvia direct door moet naar muziekles keert ze toch even terug in haar cabine en hoort daar door de openstaande microfoon een gesprek dat niet voor haar oren bedoeld is, maar dat hard binnenkomt omdat zij de taal verstaat die er gesproken wordt. Ze hoort dat er een aanslag voorbereid wordt op de strenge heerser van het Afrikaanse land Matobo, waar een voormalig vrijheidsstrijder inmiddels een corrupt regime in het zadel houdt (m.i. diende hier de voormalige Zimbabwaanse leider Robert Mugabe als inspiratiebron). President Zuwanie moet voor de ene helft van het volk naar het Internationaal Strafhof worden gebracht, voor de andere helft is hij nog steeds een volksheld. 

Het complexe aan het verhaal is dat Silvia, die toevallig dit gesprek opvangt, zelf in het land Matobo gewoond heeft en er ook een schimmig verleden heeft. Chef veiligheidsdienst Tobin Keller weet dat hij Broome moet beschermen, maar twijfelt steeds meer aan de geloofwaardigheid van haar verhaal. Ze zou immers ook belang kunnen hebben bij de onrust die rondom het bezoek van Zuwanie ontstaat.

Met : Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Jesper Christensen, Earl Cameron

FIN - song :  James Newton Howard - End Credits (Atolago)

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...