vrijdag, november 12, 2021

Skytten (aka The Shooter) - Anette K. Olesen

Skytten op IMDb (5,5)

Skytten op Moviemeter (2,82)

Lekker spannende krimi. Niet per se mijn genre, maar de cast was top: Trine Dyrholm en Nikolaj Lie Kaas stellen zelden teleur en Kim "The Bridge" Bodnia heeft ook zo zijn uitwerking op het doek. Klik, deed ik. 

Het net aangetreden Deense kabinet heeft de overwinning behaald door te hameren op groen en duurzaam beleid. Daarom wordt het volk en de journalistiek danig verrast door de aankondiging van een met de Verenigde Staten getekende overeenkomst van proefboringen naar olie en gas in de wateren rond Groenland. 

Journaliste Mia Moesgaard duikt er in en pakt in tvoptredens de verantwoordelijke minister Thomas Morby stevig aan. Zij kennen elkaar van vroeger maar laten dat niet merken. Sterker nog: Morby pint zijn opponente vast op een opmerking die ze maakt dat dit besluit het verzet en de weerstand stevig zal maken en wellicht zelfs gewelddadig. Moesgaard krijgt het stempel mee van het aanzetten daartoe, een slimme move van de minister. Maar ze laat dat niet zomaar gebeuren en confronteert de minister met zijn eigen activistische verleden (een Joska Fischer-gevalletje), de twee besluiten tot wapenstilstand. 

Net terwijl Moesgaard zich weer veilig en gerehabiliteerd waant, wordt ze benaderd door een activist die duidelijk laat merken geïnspireerd te zijn door haar woorden. Sterker nog: stap voor stap gaat hij over tot daden, die al snel een terroristisch karakter krijgen. Moesgaard is verplicht haar bron te beschermen , maar komt in een steeds lastiger parket: waar ligt de grens tussen je werk doen en medeplichtig zijn? 

Met : Trine Dyrholm , Nikolaj Lie Kaas, Kim Bodnia, Carsten Bjornlund


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...