dinsdag, november 16, 2021

Finding Forrester - Gus van Sant

Finding Forrester op IMDb (7,3)

Finding Forrester op Moviemeter (3,35)

Altijd is er die man achter het raam. De basketbaljeugd op het pleintje vindt hem maar eng, ze blazen het ene na het andere verhaal over de man met de verrekijker op. De doorgaans bedeesde Jamal wordt door zijn vriendjes opgepookt om een keer op onderzoek te gaan. Via het trappenhuis weet Jamal inderdaad toegang te krijgen tot de flat, hij waant zich in een bibliotheek. Overal zijn boeken, iets waarin Jamal - in tegenstelling tot zijn straatvriendjes - zelf ook zeer in geïnteresseerd is. Net als hij zich in de titels wil verdiepen, wordt hij betrapt door de bewoner en vlucht hij - met achterlating van zijn rugzak- halsoverkop de flat uit. 

Het is het begin van een reeks ontmoetingen met de man: Jamal wil zijn tas terug en de man geeft achter het raam signalen af dat dit geregeld kan worden. De stugge man kleineert en ondervraagt Jamal, die zijn stommiteiten toegeeft en laagje voor laagje bij de kluizenaar weet af te pellen: hun wederzijdse liefde voor literatuur krijgt de overhand, de man helpt hem bij het schrijven van verhalen die Jamal moet opleveren voor de prestigieuze school waar hij een beurs aan verdiend heeft. Jamal moet bewijzen dat hij die beurs verdiende voor zijn literaire kunsten en niet voor zijn vaardigheden in het al net zo prestigieuze school-basketbalteam. 

Langzaam ontdekt Jamal de reden van het kluizenaarschap, langzaam ontdekt hij de ware identiteit van deze complexe man. Jamal ziet dat hij veel van deze man kan leren, zeker in de strijd met de schooldirectie die twijfelt aan zijn kunde. 

Met : Rob Brown, Sean Connery, F. Murray Abraham, Anna Paquin , Busta Rhymes

FIN - song : Israel Kamakawiwo'ole - Somewhere over the rainbow 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...