zondag, november 07, 2021

Luce - Julius Onah

Luce op IMDb (6,6)

Luce op Moviemeter (3,2)

Door omstandigheden deze film in drie delen gekeken, verdeeld over meerdere dagen. Dat doet meestal geen goed aan de betrokkenheid van de kijker, het wordt lastiger om in het verhaal op te gaan. Dat bepaalt dan ook grotendeels mijn beoordeling, al zag ik natuurlijk ook wel dat over de gehele film heen Octavia Spencer fantastisch acteert en Tim Roth een fijn schmierende twijfelkont-vader speelt. 

Wellicht komt mijn gevoel ook wel door de insteek van de film: die is er juist op gericht om de kijker in twijfel te brengen. Naar wie moet de sympathie uit gaan in dit complexe verhaal? Wie heeft goede en wie heeft bijbedoelingen? Dat ga ik dus ook niet voor jullie uiteenzetten, dat mag u lekker zelf doen. 

Luce is een briljante highschool-leerling. Een model-leerling zelfs, een voorbeeld voor anderen. Zeker gezien zijn afkomst: als jong ventje in zijn geboorteland Eritrea in de oorlog beland, gevlucht en bij een lief welstandig echtpaar in huis gekomen. Hij wordt de jongen die ze altijd hadden gewenst: sportief sociaal, welbespraakt en voorkomend. 
Dit ideale plaatje wordt verstoord wanneer lerares Harriet Wilson de ouders aanspreekt: ze heeft twee dingen te bespreken met ze: in het kluisje van hun zoon is illegaal vuurwerk aangetroffen, stevig explosief zelfs. Daarnaast heeft Luce bij haar een werkstuk ingeleverd waaruit een verontrustende politieke , ja zelfs activistische houding spreekt. Ze wil van de ouders weten of die een gedragsverandering bij hun boy wonder hebben gemerkt. 

De ouders zijn rotsvast overtuigd van de onschuld en zuiverheid van hun zoon, maar gaan voor de zekerheid toch navraag doen , alsmede een inspectie van de kamer van de jongeman. Wanneer zij hem confronteren met hun twijfels redt Luce zich steeds op eloquente wijze uit de verdachte hoek. Steeds meer berichten duiken op waardoor niemand meer weet wie nu eigenlijk nog van onbesproken gedrag is en waarin iedereen met elkaar in confrontatie komt. 

Met : Kelvin Harrison jr, Octavia Spencer, Naomi Watts, Tim Roth , Norbert Leo Butz , Andrea Bang
 

FIN - song : Ben Salisbury/Geoff Barrow - Luce's theme

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...