maandag, november 22, 2021

Buiten is het feest (aka Hidden in the spotlight) - Jelle Nesna

Buiten is het feest op IMDb (6,7)

Buiten is het feest op Moviemeter (3,09)

Ongemakkelijke film. En dat komt uiteraard volledig door het onderwerp. Belangrijk dat films als deze gemaakt worden, juist door die onderwerpkeuze. Het acteerwerk is matig, de film moet het geheel hebben van de ontwikkeling der karakters. In deze boekverfilming (naar Arthur Japin, met als bronverwijzing de jeugdjaren van zangeres Karin Bloemen) zit het met dat laatste wel snor, we kijken naar uitgesproken persoonlijkheden. 

Het is niet pluis in huis bij Willemkje, die we al snel in de film onder haar nieuwe identiteit als zabgeres Sonne beter leren kennen. Vader is uit beeld, de ongelukkige moeder achterlatend met drie dochters. Als er een nieuwe man in beeld komt, ontstaat er uiteraard weerstand bij de dochters, niet omdat ze moeder het geluk misgunnen maar omdat de nieuwe Kees niet hun pappa is. Kees compenseert dat met door veel aandacht aan de jonge dames te besteden, hetgeen al heel snel uit de klauwen loopt. De aandacht van Kees verlegt zich naar seksuele interesse in de dochters , iets wat de moeder overduidelijk in de gaten heeft maar waartegen ze niet durft op te treden. Aanvankelijk gaat alle gruwelijke bemoeienis naar oudste dochter Hannah, maar als daar de nieuwigheid van af is moet ook Willemkje er aan geloven. 

Hannah raakt zwanger van Kees, die daarop met haar een nieuw leven elders begint. Voor even maar, want Hannah vertrekt al snel. Wanneer Hannah bij een ongeluk om het leven komt, besluit zus Sonne (de artiestennaam van Willemkje) voor haar dochter te gaan zorgen. Ze wil vader Kees buiten beeld houden, koste wat kost, en moet daarvoor heel ver gaan. Het hele gezin ziet zich geconfronteerd met een ellendig verleden en doet wanhopige pogingen uit die puinhopen iets constructiefs, iets moois te laten ontstaan. 

Met : Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...