zaterdag, november 06, 2021

Tre Piani - Nanni Moretti

Tre Piani op IMDb (6,0)

Tre Piani op Moviemeter (3,05)

Niet aan beginnen als je niet tegen een traditionele Italiaanse film kunt. Kun je dat wel, accepteer je die mengvorm van een overdaad aan dialoog, veel emotie en toch een kenmerkende traagheid zonder al te veel groteske gebeurtenissen, dan heb je aan het nieuwste werk van befaamd regisseur Nanni Moretti weer een fijne. Dan geniet je van verhalende mozaïek, zoals deze film er ook een is. 

"Tre Piani" betekent dus niet dat de film over drie muziekinstrumenten gaat, nee: we kijken naar de moeizame beslommeringen van de bewoners van een trappenhuis, die op drie verschillende verdiepingen met en langs elkaar leven. Soms lopen de levens in elkaar over, men kent elkaar allemaal, maar soms ook hebben de bewoners geen weet van wat er zich op een verdieping boven of onder hen afspeelt. 

Drie verdiepingen, drie verhalen: het verhaal van het gezin van de rechter en zijn criminele zoon, waarbij de moeder klem zit tussen de liefde voor haar beide mannen. Ze wil haar zoon niet alleen laten in zijn miserabele leven, maar ze wil ook haar zorgzame doch resolute man niet kwijt. 

Het verhaal van de jonge moeder, die geheel alleen staat in de opvoeding van haar kind omdat haar man slechts zelden thuiskomt van zijn diverse bouwprojecten. Ze vereenzaamt, ze komt in psychologische nood maar ze kan het met niemand delen. 

Tenslotte het verhaal van het jonge en drukke stel, dat in al hun haast hun dochter regelmatig achterlaat bij het bejaarde stel dat tegenover hen woont. Dat gaat goed totdat de dementerende man de weg kwijt raakt als hij met het meisje een ijsje wil halen en daardoor verdwaalt in een park. De vader van het meisje verdenkt de oude man van misbruik-gedrag, maar heeft geen enkel bewijs voor zijn vermoedens. De kleindochter van de opa komt op een vreemde manier tussenbeide. 

De film draait om sterke vrouwen en twijfelende mannen, die het credo "Elk huisje heeft zijn kruisje" hier op de vierkante meter in praktijk brengen. 

Met : Riccardo Scamarcio , Alba Rohrwacher, Nanni Moretti. Margherita Buy, Denise Tantucci

FIN - song : Franco Piersanti - Dora e Andrea
 

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...