donderdag, november 11, 2021

100up - Heddy Honigmann

100up op IMDb (7,3)

100up op Moviemeter (3,80)
 

Optimistische documentaire over energieke honderdjarigen. Het is niet eerlijk verdeeld in de wereld, dat weten we. In veel landen komen eeuwelingen amper voor, in andere - voornamelijk westerse - landen zijn ze een minder uniek verschijnsel. En in nog veel minder van die gevallen zijn de mensen zo kwiek en levenslustig als in deze docu. 

Honigmann zocht mensen op die hun eerste eeuw er al op hebben zitten, maar eigenlijk nog lang niet klaar zijn. In plaats van hun tijd uit te zitten in de comfortabele leunstoel zijn ze nog volop actief. Soms is dat door sport en beweging, zoals de oude Joodse dame die in de jaren 30 van de vorige eeuw voor de nazi's uit Europa wegvluchtte. Soms is dat door gewoon nog aan het werk te zijn, zoals de oude Noorse boerin die nog dagelijks op de boerderij meehelpt om de varkens te verzorgen. 

Soms ook is het door actief te blijven in het sociale en politieke leven, zoals de Nederlandse man die helpt websites te bouwen over duurzame onderwerpen of de seksuologe die dapper strijdt tegen de toenemende preutsheid , om daarmee haar strijd voor bevrijding uit de vrije jaren van de vorige eeuw niet teloor te laten gaan.

Natuurlijk zijn dit allemaal unieke gevallen, het is immers slechts een klein percentage van de mensheid dat zo actief zo oud kan worden. Maar het is wel een plezier om naar te kijken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de twee kibbelende zusjes (allebei 100+) die elkaar verwijten alleen maar naar het heden te kijken respectievelijk te vaak in het verleden te leven. 


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...