vrijdag, december 10, 2021

Au revoir là-haut (aka See you up there) - Albert Dupontel

Au revoir la haut op IMDb (7,5)
 Au revoir la haut op Moviemeter (3,46)

Lastig te categoriseren film, die wordt geafficheerd als komedie maar die daarvoor m.i. veel te veel drama bevat. Het is een schelmenroman, maar ook een oorlogsverhaal. Het gaat over vadercomplex maar ook over vaudeville-kunstenaarschap. Voldoende verschillende aanknopingspunten om geboeid te blijven, dat zeker. Het zal nergens hoog in lijstjes gestaan hebben, juist vanwege de overdaad aan keuzes en invloeden, maar het was zeer zeker kijkvermaak. 

Het einde van de Eerste Wereldoorlog is aanstaande, ook in de loopgraven gonst het al van de geruchten over een nakende wapenstilstand. Henri Pradelle, de commandant van de soldaten Edourd Pericourt en Albert Maillard wil echter van geen wijken weten en stuurt zijn mensen nog gewoon de loopgraven uit om te schieten. Pericourt raakt bij die actie levensgevaarlijk gewond, maar redde net daarvoor zijn makker Maillard het leven. Een vriendschap voor het leven ontstaat. In het ziekenhuis moet Maillard zijn maat beloven hem niet terug te brengen naar diens hardvochtige vader. Om dat te ontwijken , veranderen ze de identiteit van Edourd: de jonge Pericourt lijkt op het slagveld gestorven en gaat onder een andere naam het herstel en de vredestijd in.

Maillard zorgt al enige tijd voor zijn vriend, gaat zelfs zover dat hij voor hem pijnstillende morfine steelt bij verslaafde zwervers. Langzaam knapt Edouard op, hij begint zelfs weer te tekenen en te boetseren. Maakt een masker voor zijn gehavende gezicht waardoor hij zichzelf ook weer op straten durft te vertonen. Langzaam rijpt bij de heren een plan om wraak te nemen op alles en iedereen: op Edouard's vader, op de gehate commandant Pradelle, op Frankrijk, op iedereen. Ze bedenken een vorm van kunstzwendel waar echter wel geld voor nodig is. Albert zet radicale stappen, hij infiltreert in het zakenwereldje van Edouard's vader, waarbij hij ook nog eens een oude bekende tegen het lijf loopt. 

Met : Albert Dupontel, Nahuel Perez Biscayart , Laurent Lafitte, Niels Arestrup

FIN - song : Christophe Julien - Bon voyage, soldat Maillard

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...