zaterdag, december 25, 2021

Bee Gees: How can you mend a broken heart - Frank Marshall

Bee Gees: How can you mend a broken heart op IMDb (8,1)
 Bee Gees: How can you mend a broken heart opm Moviemeter(3,78)

Als je na het zien van een muziekdocumentaire denkt: "En nu wil ik een best of- dubbel LP van deze band bestellen" , dan weet je dat de docu binnen komt. Singletjes heb ik wel van ze, enkele al meer dan 45 jaar, maar nu moet er ook maar eens een LP komen. Wat een songs, wat een stemmen, wat een harmonie. 

Het mooie in deze film is dat heel duidelijk naar voren komt dat de harmonie volledig in de muziek zat opgesloten terwijl hij in het dagelijks leven van de drie zingende broers ver te zoeken was. Ik geef het je te doen: hyperambitieuze vader zet zijn oudste zoon en diens jaren jongere tweelingbroers op het pad van de zangkunst. Hemels zijn hun stemmen, klinkend als klokken van een ongekend zuiver gehalte. Maar daarin school ook meteen het probleem : broer Maurice nam genoegen met een rol als tweede stem, maar de beide andere broers waren beiden leadzanger. En dat gaat op een schip nooit lang goed, meerdere kapiteins. 

Hierdoor hebben de Bee Gees feitelijk twee totaal verschillende carrières gehad: de eerste vanaf het midden van de jaren 60 met melodieuze folky en vooral zeer dramatische liedjes, de tweede - nadat de onvermijdelijke breuk was gelijmd - met hoge falsetstemmen en een pulserende discobeat. Aan beide zijden van het spectrum waren the Bee Gees onwaarschijnlijk succesol. Teveel hits om op te noemen, te veel onvergetelijke strofen om even mee te gaan strooien. Ik ga er gewoon maar weer eens dieper in duiken, mede dankzij deze inspirerende docu. 

En -nabrandertje - als mensen iets willen leren over het begrip "cancel culture" , dan kan het zien van deze documentaire daar bij helpen. Disco sucks, yeah right, maar wat klinkt het af en toe lekker.

Met : Barry Gibb, Robin Gibb, Maurice Gibb

FIN - song : Bee Gees - Run to me

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...