dinsdag, december 28, 2021

Sibyl - Justine Triet

Sibyl op IMDb (5,8)

Sibyl op Moviemeter (2,71)

Beetje "Single White Female" , vleugje Haneke, her en der nog wat leentjebuur en dan krijg je "Sibyl". Enkele decennia geleden was er een fameus boek over Sibyl, een vrouw met meerdere persoonlijkheden. Dat boek zou zomaar als inspiratiebron hebben kunnen gediend voor deze film, want met de hoofdpersoon in deze film is in haar hoofd ook van alles aan de hand. Het is niet het allerbeste op cinema-gebied wat er uit voort komt, maar ik ben wel geporteerd van Virginie Efira, de Belgische die op dit moment een van Frankrijks huidige steractrices is (en die ook in deze film haar weelderige sculptuur inzet om dingen te bewerkstelligen). 

Sibyl is psychotherapeut, gerenommeerd in dat vak , maar ze wil het over een andere boeg gooien. Ze wil terug naar haar oude liefde: schrijven. Ze krimpt haar praktijk fors in, om voeling met het vak te houden behoudt ze een beperkt aantal klanten. In dat clubje zit ook de complexe Margot, een actrice die in haar consulten met Sibyl aangeeft dat ze de wanhoop nabij is. Ze zit middenin filmopnamen, maar is bezwangerd door haar tegenspeler, die op zijn beurt weer de vrouw is van de regisseuse. 
Sibyl geeft waar mogelijk advies, maar met haar andere oor slurpt ze deze informatie op om te gebruiken voor haar boek. Daar voegt ze nog een stukje persoonlijke ervaring aan toe: ook zij worstelde in het verleden met een relatie waarin de plotselinge zwangerschap de partners niet goed uit kwam.

Terwijl Margot steeds meer beroep doet op Sibyl om haar niet alleen in raad en daad, maar ook in het dagelijks leven op de set bij te staan, spiraalt Sibyl zich in een steeds lastiger web van belangen en gevoelens. Er wringt iets, sommige mensen gaan hiervan een tik oplopen. En zij zelf onvermijdelijk ook. 

Met : Virginie Efira, Adele Exarchopoulos, Gaspard Ulliel, Sandra Hüller , Niels Schneider

FIN - song : Roy Orbison- Leah

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...