zondag, augustus 13, 2023

De Vogelwachter (aka The Warden) - Threes Anna

De Vogelwachter op IMDb (6,6)
 De Vogelwachter op Moviemeter (2,86)

Ik ben in de gelukzalige omstandigheid dat ik in mijn jongvolwassen jaren meerdere theatervoorstellingen van Freek de Jonge heb kunnen bezoeken. In de jaren 80 was hij op zijn absolute top met gelaagde shows vol van maatschappijkritiek die hij welbespraakt en kritisch naar voren bracht. Het was toen dat de Jonge ook een eerste stap in het filmwereldje deed met het hilarisch stuntelige De Illusionist maar ook met enkele serieuzere rollen. Om die reden was ik wel blij dat ik zo'n 40 jaar later nog een keer de kans kreeg hem op het witte doek te zien. 

De man in de titelrol lijdt hier een eenzaam doch bevredigend bestaan. Op een verafgelegen eiland (hier fictief Benty Island genoemd, maar we situeren het voor het gemak maar even op een van onze Waddeneilanden) houdt hij sinds jaar en dag de vogeltrek bij: hij telt welke dieren en diersoorten hij ziet, welke er broeden en nestelen en geeft dit per satelliettelefoon door aan de organisatie die hem hiervoor betaalt: in ruil voor zijn vogeltelling krijgt hij de uitslagen van de Premier League doorgegeven, zo weet hij toch een beetje wat er op de bewoonde wereld speelt. Verder bestaat zijn bestaan uit jutten, vogels voeren en mijmeren. Niemand om hem heen, niemand die zich lastig valt.

Maar ach: alles verandert wanneer zijn vaste contactpersoon plotseling vertrokken blijkt en hij nu een jongere vrouw aan de lijn krijgt die hem op ongeïnteresseerde toon vertelt dat zijn baan zal komen te vervallen: de volgende bevoorrading zal de laatste zijn, daarna moet de vogelwachter het eiland verlaten, zijn strandhuisje zal worden afgeborken waarmee de natuur in volledige rust zal worden achter gelaten. Hij schrikt, raakt in paniek en organiseert verzet: hij zal zich niet zonder slag of stoot van zijn geliefde eiland laten verwijderen. Het stormt in zijn hoofd. En opeens niet meer alleen in zijn hoofd.

Met : Freek de Jonge



Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...