zaterdag, augustus 12, 2023

Riceboy sleeps - Anthony Shim


 Riceboy sleeps op IMDb (7,6)

Riceboy sleeps op Moviemeter (3,88)

Poëtisch migrantendrama, deze Koreaanse film. Hypertraag, bij vlagen iets te larmoyant maar het lukt de film wel om de aandacht vast te houden. Dat zal met de intensiteit van het verhaal te maken hebben, vanaf het begin van de film is het duidelijk dat er een competentiestrijd tussen de behoudende moeder en de vernieuwende zoon. 

De riceboy uit de titel is het scheldwoord dat de jonge Dong-Hyun op school te horen krijgt. Temidden van witte Canadese kindertjes is hij de uitzondering en dus het mikpunt. Zijn broodtrommeltje bevat "stinkende" Koreaanse hapjes. zijn bril is te groot voor zijn kleine hoofdje en hij is bovendien nog eens een stille en teruggetrokken leerling. 

Moeder is naar het westen gevlucht omdat ze - na de zelfmoord van haar partner- als alleenstaande moeder geen leven meer had in het traditionele Zuid-Korea: verstoten door haar moeder, verstoten door de maatschappij restte So-young niets anders dan elders een nieuw leven op te bouwen. Dat laatste lukt mondjesmaat, ze heeft een fabrieksbaantje waar ze ook regelmatig de vernederingen moet ondergaan die medewerkers elkaar nu eenmaal denken aan te moeten doen. Aanvankelijk zwijgt ze, maar ze trekt een grens en geniet vanaf dat moment respect. Ze zal alles doen om haar zoon een goede toekomst te geven.

Een sprong in de tijd maakt Dong-Hyun opeens een tiener, een verwesterde tiener met interesses in blowen en drinken en meisjes. Niet heel gek natuurlijk, maar botsend met tradioneel Koreaanse waarden. Het moment dat hij voor een schoolopdracht op zoek moet naar de stamboom van zijn familie plaatst hem opeens tegenover zijn moeder: ze zal meer moeten vertellen over de redenen van haar vertrek, over de oorzaak van Dong-Hyun's opgroeien zonder vader. Maar So-Young is hardnekkig, de twee zoeken naar houvast om elkaar niet kwijt te raken en toch beslissingen te kunnen nemen over hun verdere leven.

Met: Choi Seung-Yoon , Ethan Hwang, Anthony Shim, Dohyun Noel Hwang

FIN - song : Alex Banks - Uber den Vulkan Wolken

Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...