vrijdag, augustus 25, 2023

Ustyrlig (aka Unruly) - Malou Reymann

Unruly op IMDb (7,1)
 Unruly op Moviemeter (2,75)

Films die me kwaad maken, hebben bij mij altijd een streepje voor. Dat is bij deze "Unruly" ook het geval. Ik vergeef de makers een hier en daar wat zoet vertekenende aanpak, de boodschap van het verhaal is duidelijk. (In dat rijtje van "films die me kwaad maken" passen ook titels als "I, Daniel Blake" , "The Magdalene Sisters" en zo is er nog best een rijtje te noemen. Quizronde van maken dan maar?)

We gaan naar Denemarken, jaren 30 van de vorige eeuw. Net als in de rest van de westerse wereld leefde men in een streng geregeguleere maatschappij waarbij de zeden van hogerhand werden opgelegd. Zo kon het gebeuren dat vrouwen (vooral vrouwen) die onaangepast gedrag vertoonden, werden weggeborgen in instellingen in de bossen. Eigenlijk letterlijk om ze "mores" te leren. 

De 17-jarige Maren ervaart dit allemaal als ze een wilde periode vol dansavonden, drank en seksuele uitspatting ontslagen wordt op haar werk. Ze loopt weg van huis, waar haar alleenstaande moeder vervolgens de kinderbescherming op bezoek krijgt: Maren moet worden geresocialiseerd. 

Het gaat helemaal mis als de betrokken arts een diagnose stelt die in de verste verte niet klopt, maar die er voor zorgt dat Maren ver weg van de maatschappij- op een eiland-  in een vorm van bewaring wordt gesteld: ze krijgt de diagnose "onaangepast, met tekenen van zwakzinnigheid". En dat laatste deel, dat krenkt Maren. Ze komt terecht bij al langer vastzittende vrouwen waarvan sommigen inderdaad LVB-tekenen vertonen maar waar ook Sorine zit, die daar is terechtgekomen omdat ze tienermoeder was. Sorine hoopt door haar keurige gedrag op een gegeven moment een bezoekregeling met haar dochtertje te kunnen bemachtigen, maar de Nurse Ratched van dienst (de strenge directrice zuster Nielsen) doet weinig meer dan de boot afhouden. Maren is opstandig, zoekt naar uitwegen en vindt er mogelijk een in het bezoek van een schipper die haar zwanger maakt. Is dit misschien haar way out? 

Hoewel Sorine eerst niets moet weten van Maren's rebelse gedrag, ziet ze steeds meer de kernen van waarheid in haar verhalen. Ze sluiten een bondje, met verstrekkende gevolgen. 

Met : Emilie Kroyer Koppel,  Amalie Drud Abildgaard, Jessica Dinnage, Lene Maria Christensen, Anders Heinrichsen

FIN - song : Lisa Montan - Unruly (extended version)

Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...