vrijdag, augustus 18, 2023

Martin Luther King vs the FBI (aka MLK/FBI) - Sam Pollard
Sterke documentaire die ik om onverklaarbare redenen al een tijdje op de schijf had staan maar nog niet had bekeken. Daar had ik deze avond mooi even de tijd voor. Want het is een belangwekkende periode in de Amerikaanse én de wereldgeschiedenis geweest, de periode dat dominee King naar voren trad om de vrijheidsstrijd van Afro-Americans aan te voeren. Nét te vroeg voor mijn bewustwording, maar dat haalde ik snel in. 

In de tweede helft van de jaren 50 rijst de ster van de Alabama-dominee. Hij is een ongekend goed debater, is charismatisch en fel. En compromisloos, hij neemt geen genoegen met de kleine stapjes gelijkschakeling die het heersende blanke deel van de VS voorstaat. 
King begrijpt heel goed dat hij het met woorden alleen niet redt en zet juristen aan zijn zijde om de eisen beter te funderen. Onder die juristen zitten echter mensen die door de FBI verdacht worden van communistische sympathieën, Amerika was er destijds niet moeilijk van mensen te compromitteren. Ze zien in deze verdachtmaking mogelijk de zwakke schakel van King en beginnen aan dossiervorming, compleet met afluisterpraktijken. Daarbij stuitten ze op een mogelijk nóg zwakkere schakel in de mythologisering van de dominee: zijn liefdesleven! King vervalt met enige regelmatig in affaires (wat destijds ook gewoon door de president werd gedaan, maar ja, die was blank). FBI-baas J. Edgar Hoover zet vol in op de beschadiging van King, omdat deze met de organisatie van de Mars op Washington in 1963 (waar hij zijn beroemde "I have a dream"-rede hield) en met de demonstratieve tocht naar het plaatsje Selma in 1966 steeds meer voet aan de grond krijgt. Het succes van King gaat gelijk op met de insubordinatiepogingen van de FBI. Als King op 4 april1968 vermoord wordt, is de zwarte gemeenschap in shock maar een ander deel van Amerika haalt iets opgeluchter adem. De dossiers over deze periode zijn tot 2027 gesloten, velen twijfelen niet aan de inhoud ervan.

FIN - song : Harry Belafonte - Oh Freedom. 

Noot: in het vroege begin van mijn eigen politieke bewustwording was MLK een held. Veel vrijheidsbeweging zochten naar een net zo aansprekende en goed orerende voorman. Maar er was ook teleurstelling: de dromen van King waren niet uitgekomen of in ieder geval nóg niet uitgekomen. Mijn Hoornse punkvrienden van the Vernon Walters schreven er een nummer over, dat nog met enige regelmaat door de/mijn boxen dendert. Voor u , een cadeautje: Vernon Walters- M.L.K.

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...