zondag, maart 22, 2020

Coriolanus- Ralph Fiennes

Coriolanus op IMDb (6,1)
Tamelijk bijzonder geheel. Verfilming van een toneelstuk (oa Tom Hiddleston speelde de titelrol) maar dan wel een anachronistische verfilming: het verhaal gaat over de strijd van de Romeinen tegen hen omringende volken, maar is voor deze film verplaatst naar de tegenwoordige tijd. De cohorten strijden met tanks en mitrailleurs in moderne decors en gebouwen, maar het taalgebruik en de mores zijn geheel van de vroege jaartellingen. Zo gaat et om eer, om trots, om legers die elkaar bestrijden op basis van respect en oude waarden van oorlogvoering.

Er dreigt een volksopstand in Rome , doch die wordt door de bikkelharde legerleider Caius Martius de kop in gedrukt. Deze Martius denkt de gemoederen weer tot bedaren te kunnen brengen door successen te boeken op het slagveld. Daarom trekt hij ten strijde tegen de Volsci , een strijdlustig volkje dat de Romeinse hegemonie niet klakkeloos accepteert. De leider van de Volsci, Aufidius , is een oude bekende van Martius, meermalen bestreden ze elkaar bloederig.
Martius slaagt, boekt een overwinning en sleept daarmee een benoeming tot consul in de wacht. Iets waar andere heren uit de lokale politiek niet blij mee zijn, ze starten een beschadigingscampagne tegen Martius. Een "smear campaign" die inderdaad leidt tot de ontheffing enverbanning van Martius. Dat lijkt allemaal slim, maar uiteraard weet Aufidius dat Rome nu kwetsbaar is. Helemaal als Martius zich bij hem aansluit, uit wraak tegen Rome .

Met : Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave, James Nesbitt, Jessica Chastain

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...