maandag, maart 30, 2020

Richard says goodbye (aka The Professor) - Wayne Roberts

Richard says goodbye op IMDb (6,7)
Zeer aangename film, ondanks het lugubere onderwerp. Dat komt vooral door de speelse aanwezigheid van Johnny Depp, op wiens lijf deze rol geschreven is.

Depp is de Richard uit de titel, een professor in de Engelse literatuur die te horen krijgt dat hij terminaal ziek is. De keuze tussen "behandelen en nog 1 tot 1,5 jaar leven" of "zonder behandeling nog een half jaar" is voor hem simpel: geen gedoe, gewoon zijn laatste gegeven tijd nog gebruiken om een aantal belangrijke dingen te doen. Hij vertelt zijn diagnose alleen aan zijn beste vriend, niet eens aan vrouw en kind. Daar zouden immers alleen maar sentimenten uit naar boven komen die het lastige gezinsleven uit het verband zouden rukken.
Richard pakt het onorthodox aan: hij stuurt leerlingen de les uit die niet voor de literatuur gaan, hij wil alleen betrokken en gedreven studenten. De groep wordt klein maar Richard beloont ze met een compleet onaangepaste en verrassende aanpak: hij vertelt de leerlingen dat ze de kans moeten pakken om hun leven van betekenis te laten zijn en doet daarbij nooit door leraren vertoonde dingen: hij neemt ze mee naar de kroeg, hij zit in de tuin met zijn leerlingen te blowen en doet ontboezemingen over zijn liefdesleven.
Gaandeweg krijgen ze sympathie voor zijn aanpak, net zoals de mensen om hem heen langzaam de schellen van de ogen vallen. Richard heeft niets te verliezen, met een brede glimlach gaat hij zijn ondergang tegemoet.

Met : Johnny Depp, Rosemarie Dewitt, Odessa Young, Danny Huston

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...