zondag, maart 15, 2020

Steve Jobs - Danny Boyle

Steve Jobs op IMDb (7,2)
Irritante film over irritante man. Anders dan de eerder gemaakte biopic met Ashton Kutcher komt in deze film de onhebbelijkheid van een lastige man naar voren. Een man met wie het onmogelijk samenwerken is, met wie elk gesprek een discussie wordt en die vol rancune in het leven staat.
Uiteraard is dat een keuze van de regisseur, het hoeft niet per se waarheidsgetrouw te zijn maar er bestaan natuurlijk wel veel van dit soort verhalen over de man die de computerwereld een ander aanzien gaf.

We volgen Jobs tijdens drie belangrijke productpresentaties door de jaren heen, van de Macintosh in 1984 naar vijf jaar later de Next-kubs en tenslotte negen jaar later de iMac. Bij alle drie deze momenten staat iedereen stijf van de stress, hetgeen snibbige reacties oplevert in alle gesprekken. Jobs trapt wild om zich heen, zelfs naar de mensen die hem op dat moment nabij staan en hem proberen bij te staan. Zijn eeuwigdurende assistente is Joanna (Kate Winslet) die kalm doch accuraat haar baas blijft wijzen op zijn verplichtingen , zowel richting collega's als richting zijn zelfverklaarde vriendin en dochter. Zijn mede-oprichters Steve Wozniak en Andy Hertzfeld krijgen er van alle kanten van langs, lopen om die reden ook bij hem weg maar blijven door de jaren heen toch betrokken bij het genie van Jobs. Ze verwijten hem dat hij met alle eer gaat strijken terwijl zij toch echt de lichaamsdelen en de programmering van de apparaten hebben gedaan. Uiteraard erkennen ze wel de brille van het ontwerp en de denkwijze van Jobs, reden dat ze steeds blijven geloven in de moeilijk te slijten apparaatjes. Want dat mogen we dan nu allemaal redelijk vergeten zijn, maar de eerste bedenksels van Jobs waren geen commercieel succes. Slechte verkoopcijfers leidden tot ruzie met de zakelijke leiding, tot ontslag van Jobs zelfs die er jaren later toch weer bijgehaald wordt omdat goede programmeurs nog niet per se goede computers maken. En tussendoor speelt steeds maar weer de strijd die Jobs heeft met het meisje Lisa, die wel of niet zijn dochter is.
Ik werd er niet blij van. Was al nooit een Apple-man, maar deze film zou me er zeker niet voor gewonnen hebben. Pas aan het eind van de film komt er enige menselijkheid in de nerveuze en argwanende man naar boven. Hetgeen overigens niet zegt dat de film nou slecht is: Michael Fassbender speelt ijzersterk en ook Winslet laat zich weer eens van haar gedegen kant zien.

Met : Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...