woensdag, maart 18, 2020

The Professor and the Madman - Farhad Safinia /P.B. Shemran

The professor & the Madman op IMDb (7,3)
Lang had ik het idee dat ik een verkeerde keuze had gemaakt door deze film aan te klikken maar gaandeweg ontwikkelde zich toch een echt verhaal. De grote hoeveelheid overacting in de beginfase wordt naar de achtergrond gedrongen zodra de karakters eenmaal ontwikkeld zijn, zodra duidelijk is wie er tegenover elkaar staan. Waargebeurd verhaal, sterk gedramatiseerd maar uiteindelijk toch wel voldoende boeiend om de volle twee uur uit te zitten.

William Minor is een Amerikaanse chirurg die in Engeland werkzaam is. Hij is duidelijk getroubleerd door zijn deelname aan de Amerikaanse burgeroorlog en lijdt aan een stevig PTSS-syndroom (al wist men toen nog helemaal niet van het bestaan van dit syndroom af). Wanneer Minor in een van zijn wanen een toevallige passant voor een van zijn demonen aanziet, schiet hij de man dood. Opgepakt, vastgezet en vervolgens veroordeeld: niet vanwege de moord, maar vanwege krankzinnigheid. Wij weten dan al dat hij niet krankzinnig is, maar inderdaad behoorlijk manisch te keer kan gaan.

James Murray is een eenvoudige doch hyperbegaafde arbeider. Hij is polygloot, spreekt veel talen vloeiend en ontwikkelde zich daardoor tot een autodidactisch taalkundige. Hij heeft zijn zinnen gezet op het maken van het ultieme woordenboek: het boek dat álle gebruikte woorden in de Engelse taal moet bevatten en verklaren. Hij weet de hoge heren van het Oxford-college te overtuigen hem in te huren om hieraan te beginnen. Met een klein team gaat hij van start, al snel doet hij een oproep aan mensen in den lande om hem te helpen met zijn onderzoek en om woorden aan te brengen.

U snapt: die intelligente doch bij vlagen waanzinnige chirurg wordt de belangrijkste secondant van de taalkundige, die het inmiddels tot professor heeft geschopt. De twee zoeken elkaar op, de professor is hem van dienst in zijn schuldvolle pogingen om de weduwe van zijn slachtoffer schadeloos te stellen. Er ontstaat een ragfijn spel van net-aan-toegestane contacten: het boek krijgt vorm, de chirurg begint een vorm van herstel te krijgen maar ze balanceren op een dun koord.

Met : Mel Gibson, Sean Penn, Steve Coogan, Natalie Dormer, Eddie Marsan , Jennifer Ehle

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...