zondag, maart 08, 2020

Conspiracy - Frank Pierson

Conspiracy op IMDb (7,7)
In 1942 , op 20 januari, vond in een hotel aan een meer bij Berlijn een vergadering plaats die de wereld voorgoed zou veranderen. De Wannsee-conferentie, zoals die is gaan heten, was een samenkomst van nazi-hotemetoten waarin het verdere verloop van de oorlog werd besproken.
De verovering van Europa ging niet meer zo gesmeerd als ze hadden gehoopt, in Rusland liep het leger tegen zware problemen op en de strijd tegen het jodendom verliep hen niet snel genoeg.
In het diepste geheim hadden de architecten van het plan (Adolf Eichmann en Reinhard Heydrich) deze meeting belegd om de naargeestige lijnen van hun strategie uit te leggen. Een strategie die als "Die Endösung" de geschiedenis in is gegaan. Hoewel de aanwezigen werd opgedragen de notulen en uitgereikte documenten na afloop te vernietigen, is er toch één exemplaar bewaard gebleven. Op basis van die notulen is deze film tot stand gekomen: het zal min of meer zo gegaan zijn.

Wat sterk is aan deze verfilming, is de schrik die sommige van de aanwezigen om het hart slaat als de impact van deze vergadering hen duidelijk wordt. Tot nog toe hadden ze weliswaar her en der in Europa hun schrikbewind uitgevoerd, maar voor hun gevoel deden ze dat toch nog volgens bepaalde wetten. Die Neurenberg-wetten , in 1935 opgesteld, kenden nog enige overweging in de omgang met hun "tegenstanders" , maar vanaf dit moment zullen ze die bedenkingen moeten laten varen. Ontzet zijn ze, enorm geschrokken ook van de gruwelijke opdracht die voor ze ligt. Er ontstaat een strijd tussen de leger-kant van de aanwezigen en de meer ambtenarenkant daar tegenover. Eichmann en Heydrich zijn echter onverbiddelijk: alle neuzen moeten die ene, verschrikkelijke kant op.

Met : Stanley Tucci, Kenneth Branagh, Colin Firth

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...