donderdag, maart 19, 2020

Dr. Strangelove or : How i learned to stop worrying and love the bomb - Stanley Kubrick

Dr. Strangelove op IMDb (8,4)
Gek genoeg nooit helemaal gezien , deze vroege Kubrick-film. Gisteravond kon het , de oudere films in de bibliotheek gingen zelden de anderhalf uur over qua tijdsduur. Dus deze kon er achter aan.

De film laat zich tegenwoordig zien als een overduidelijke staalkaart van het visuele talent van Kubrick: de man experimenteerde met camera-invalshoeken , met decorstukken en met trucages. Dat kan nu dan wel heel belegen overkomen, voor die tijd heeft hij op sommige punten het ijs gebroken.

De film zelf is een wat oubollige poging om humor en serieuze politiek te vermengen. Het is officieel een komedie, maar het onderwerp (nucleaire oorlog) is dat natuurlijk niet. Dit gegeven verklaart waarom we Peter Sellers in maar liefst drie verschillende gedaantes tegenkomen in deze film.
De eerste gedaante is officier Mandrake, een Britse soldaat die in de computerruimte van een grote legerbasis werkt en de opdracht krijgt om alle seinen op alarm te zetten: we zijn in oorlog!
Dat bevel wordt hem gegeven door generaal Jack Ripper (!!), waarvan we al snel leren dat hij dit op eigen houtje doet, hij wil de communisten graag een lesje leren dus stuurt hij een squadron B-52's vol met nucleaire wapens richting Rusland.
De tweede gedaante van Sellers is die van de Amerikaanse president, die in de War Room in naarstig overleg moet gaan proberen om deze oorlogsdaad te verijdelen. Koortsachtig overleg (koortsachtig doch komisch) met diens Russische collega Dimitri tont aan dat beide presidenten weinig instrumenten hebben om dit te voorkomen. Mandrake probeert de verlossende codes bij Ripper te ontfutselen om de operatie stil te zetten maar het lijkt allemaal tevergeefs.
Lijkt, want daar is plots de 3e gedaante van Sellers: in een rolstoel komt Dr. Strangelove het beeld in rijden. Een geniale wetenschapper met een grote aanleg voor gekte. Hij moet de situatie redden.

Met : Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Peter Bull

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...