vrijdag, januari 26, 2024

Monster (aka Kaibutsu) - Kore-Eda Hirokazu


 Monster op IMDb (7,9)

Monster op Moviemeter (3,62)

Huizenhoge waarderingen op zowel IMDb als Moviemeter, de nieuwe film van Shoplifters-regisseur Kore-Ede Hirokazu. Zo goed als deze cijfers indiceren vond ik m niet (het duurde zelfs vrij lang voor ik het gevoel kreeg dat het nog iets ging worden) maar uiteindelijk slaagt de bekroonde filmmaker er toch weer in je mee te voeren in een wonderlijk meanderend verhaal. Als een soort "Lola rennt" keert de regisseur meerdere malen terug naar een punt in het verhaal, waar vandaan hij het vanuit een ander perspectief begint te vertellen. En alleen daardoor krijg je door wat er daadwerkelijk gebeurt, het toont dat aannames gevaarlijk zijn en dat je altijd van de feiten zult moeten blijven uitgaan. 
Voor de filmnerd: ik moest om meerdere redenen aan de prachtige film "Close" van Lukas Dhont denken bij het kijken, benieuwd of u dat ook een beetje ervaart.

Terwijl de stad in brand staat, is moeder Saori om andere redenen heetgebakerd. Ze stormt de school van haar zoon Minato binnen omdat hij de indruk wekt gepest te worden. Met de spreekwoordelijke Japanse nederigheid neemt ze geen genoegen, ze legt de schoolleiding het vuur na aan de schenen en richt zich daarbij vooral op de wonderlijke leraar meneer Hori. Deze zou meermaals hardhandig contact gehad hebben met Minato. 

Van Minato leren we snel dat het iets anders ligt: inderdaad wordt er gepest op school, maar niet zozeer Minato maar de kleine Yori is vaak het mikpunt, vooral vanwege zijn dromerige belevingswereld. De bullies gaan ver, maar het staat een groeiende vriendschap tussen Minato en Yori niet in de weg. Beiden opereren omzichtig omdat partij kiezen wel je positie in de klas bepaalt, zowel tegenover de pesters als tegenover meneer Hori. De jongens proberen eraan te ontsnappen.

Met : Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi, Sakura Ando, Eita Nagayama

FIN - song : Ryuchi Sakamoto - Aqua

"In loving memory of Ryuichi Sakamoto"

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...