zaterdag, januari 20, 2024

Triq Salama - Najib Amhali

Triq Salama op IMDb (6,1)
 Triq Salama op Moviemeter (2,17)

Jaarlijks loop ik warm voor een nieuwe reeks Telefilms: oorspronkelijk voor televisie bedoelde films die soms een grotere vlucht nemen. Wat mij ervoor inneemt is dat - net als bij de Nacht van de Korte Film- kans bieden aan nieuw talent, of dat nou de opstartende regisseur is of dat dit beginnende acteurs zijn. Deze week begon een nieuwe reeks en "Triq Salama" (Goede reis) nam de aftrap. Wel een bekende naam, die regisseur, maar dat is meer omdat we hem goed kennen van zijn cabaretshows maar toch ook wel van zijn film- en tv-rollen. Dit is Najib Amhali's regiedebuut en we krijgen precies wat we van hem kunnen verwachten. Niet al te diepgaande humor, gewoon rechtdoor en flink gebruik makend van vooroordelen en cliché's. Maakt de film nog niet onverdienstelijk hoor, Amhali geeft echt elk van zijn karakters de kans even te shinen. 

Hoewel we volcontinu het hele gezin in the picture hebben, draait de film eigenlijk om de belevingswereld van Nadia, een lieve en zorgzame jonge vrouw. Ze probeert het voor iedereen goed te doen: op haar werk in de hulpverlening, in haar relatie met de enthousiaste Nofel maar vooral in haar traditionele Marokkaanse gezin. Ze heeft dermate veel respect voor haar ouders dat ze amper durft te vertellen dat ze enige tijd geleden een jongen heeft ontmoet en dat ze trouwplannen heeft. Vooral haar verhouding met moeder is complex: die heeft alleen oog voor oudste zoon Samir en vergelijkt zijn "succes" met de achterblijvende resultaten van haar andere kinderen: naast Nadia is daar de jongste zoon Ahmed die als enige in het gezin nog vrij religieus is ingesteld. Nadia's zus Kauthar is een zorgenkindje dat in haar tienertijd in de psychische problemen kwam en daardoor steeds met argwaan door moeder bekeken wordt. 

Terwijl Nadia vele pogingen doet om haar relatie aan haar ouders bekend te maken, wordt ze steeds onderbroken door haar ouders die zich voorbereiden op de jaarlijkse autotrip naar Marokko, waar ditmaal ook een huwelijk van een nichtje bezocht gaat worden. Nadia doet alles om bij haar ouders in het gevlij te komen, terwijl zij niet weet dat haar vriendje met een auto achter ze aan zit om zijn ouders de kans te geven een oude familievete uit de wereld te helpen. Alles grijpt in elkaar, alles dwars door elkaar heen. Drukke film derhalve, maar bij vlagen best vermakelijk.

Met: Hajar Fargan, Asma el Mouden, Fatima Khanfour, Nizar el Manouzi, Redouan Azmi

FIN - song : Outlandish- Aicha

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...