vrijdag, januari 12, 2024

The Holdovers - Alexander Payne

The Holdovers op IMDb (8,0)
 The Holdovers op Moviemeter (3,81)

Lekker hoor, dit. Hoewel je het leeuwendeel van het script al van een mijl afstand aan ziet komen, vormt het geheel van deze film gewoon tóch een prima feelgood-beleving. Laat dat maar aan Alexander Payne over, de man die eerder met oa "Sideways" al liet zien hoe goed hij kleingeestig Amerika met een paar lijntjes treffend kan neerzetten. Ik ben er wel van. 

Een "holdover" is iemand die tijdens een vakantie overblijft op de kostschool waar hij zit. Dat betekent dus geen vakantie bij de familie. Op Barton Academy waren dat in de decembermaand van 1970 een zevental mensen. 2 heel jonge leerlingen, 3 jongvolwassen, een kokkin die net haar zoon verloren is en de nukkige leraar Paul Hunham. Hunham is een man die duidelijk ergens de slag gemist heeft in zijn carrière en die nu voor de rest van zijn leven gedoemd lijkt om onwillige leerlingen les te geven in geschiedenis, ze ondertussend overladend met feiten waar dze helemaal niet op zitten te wachten.

Als vier van de vijf leerlingen met een van hen meekunnen op een tripje naar een sneeuwresort blijft Hunham samen met kokkin Mary Lamb achter met de ongelukkige, welhaast depressieve leerling Angus Tully. Angus behoort tot een van Hunham's betere leerlingen maar is tegelijk ook een van zijn lastigste: tegendraads, vrijzinnig en opstandig. U snapt het al: het ene na het andere conflict volgt en wij moeten wachten tot deze conflicten leiden tot enig wederzijds begrip. Drie geboren verliezers werken toe naar persoonlijke groei. En dat is winst.

Met: Paul Giammati, Da'Vine Joy Randolph, Dominic Sessa, Carrie Preston

FIN - song : Labi Siffre- Crying, Laughing, Loving, Lying

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...