dinsdag, januari 09, 2024

L' Ennemi - Stephan Streker

L' Ennemi op IMDb (5,8)
 L' Ennemi op Moviemeter (2,98)

Mysterieuze film, maar dat lijkt precies de bedoeling van regisseur Streker. Misschien meer nog dan de opdracht mee te denken over het moordmysterie in de film, vraagt hij u na te denken over klassenjustitie en maatschappelijke verschillen. Want juist die items blijken verschil te maken in het leven van de hoofdpersonen. Intrigerend dus voor de kijker, die bovendien opnieuw verwend wordt door een uitstekende rol van Dardenne-acteur Jerémie Renier (en nee, ik bedoel niet Jeremy Renner).

Het lijkt een allesverzengende liefde, die tussen de prachtige Maeva en haar oudere partner Louis Durieux. De seks spettert, hij plaatst haar op een voetstuk en ze leiden een luxe leventje in hotelbars en clubs. Op een van die avondenaan de Noordzeekust gaat het mis: na een fikse ruzie vertrekt Maeva uit de club, waarna Durieux, een vooraanstaand politicus, het op een zuipen zet. Terug in het hotel gaat hij op zoek naar Maeva. Midden in de nacht staat hij bij de balie van het hotel: "bel de politie, mijn vrouw heeft zelfmoord gepleegd".

Uiteraard wordt hij zelf als eerste verdachte gehoord (vooral omdat hij vergeet op zijn politieke onschendbaarheid te wijzen), maar hij merkt al snel dat hij geen coherent verhaal kan vertellen: simpelweg omdat hij door zijn middelengebruik geen enkele herinnering meer aan het voorafgaande heeft. Hij heeft alle schijn tegen en draait de bak in. Hoewel hij boordevol wroeging zit, zijn geliefde mist en haar vooral van niets wil beschuldigen, komt er niets bij hem boven wat nou de werkelijke oorzaak van haar overlijden zou kunnen zijn. Zijn medegevangenen zien het meewarig aan: een bekende politicus, die ondanks allerlei verdenkingen toch redelijk buiten schot gelaten wordt in het harde gevangenisleven. Wat klopt hier niet aan? Durieux' celmaatje Pablo denkt er het zijne van en weet al vooraf dat Louis ongeschonden de celdeur achter zich dicht zal trekken en de gevangenis verlaten, terwijl hij zichzelf - vanwege zijn sociale klasse- bij voorbaat kansloos weet. De twee verschillen fors van elkaar, maar weten allebei dat voor hen de gevolgen heel verschillend zullen zijn.

Met : Jeremie Renier, Alma Jodorowsky Felix Maritaud, Zacharie Chasseriaud, Peter van den Begin

Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...