dinsdag, januari 09, 2024

Muidhond (aka Tench) - Patrice Toye

Muidhond op IMDb (6,8)
 Muidhond op Moviemeter (3,36)

Moedige film, maar o zo lastig. Moedig van de maker omdat die een maatschappelijk probleem (of eigenlijk een afwijking) op humanistische manier probeert te benaderen. Lastig voor de kijker omdat je gewend bent te proberen je te vereenzelvigen met de hoofdrolspeler dan wel de tegenhangers. En dat conflicteert in deze film enorm. Vooropgesteld: iedereen denkt van zichzelf het goede te doen in deze setting, maar de cocktail is explosief en gevaarlijk. Ongewild misschien, maar het blijft gevaarlijk. 

Wat dan precies? Dat ga ik u proberen te vertellen. Jonathan keert terug naar huis, klaarblijkelijk na een gevangenisstraf. Zonder dat het uitgesproken wordt, leren we al snel dat hij vastgezeten heeft wegens pedoseksualiteit. Je ziet niets aan hem, je denkt: jeetje, wat een aardige buurman. 

Precies dat is het probleem van Jonathan (een ijzersterke Tijmen Govaerts): hij IS aardig, hij is vriendelijk en voorkomend en zachtaardig. Maar ondanks dit alles is hij dus toch ooit in de fout gegaan en daarvoor veroordeeld. Nu, weer terug na het uitzitten van die straf, moet hij weer resocialiseren. Hij traint, hij werkt, hij vist. Zijn moeder houdt scherp in de gaten dat hij buiten de verleidingen blijft. 

Dat gaat lang goed, totdat er nieuwe buren komen. De nieuwe buurvrouw heeft niet alles onder controle, ze heeft in ieder geval weinig zicht op haar stuiterende dochter. En precies dat meisje, de ontwapenende Eike, komt in contact met Jonathan. Ze vindt hem tof, haar nieuwe buurman, ze probeert te gaan waar hij gaat. En Jonathan doet alles om te voorkomen dat hij het verliest van zijn heimelijke gedachten. Hij traint fanatieker, hij werkt harder, hij weert het meisje af maar voor hij B kan zeggen, steekt ze haar blije hoofd alweer om de deur. De onwetende buurvrouw vindt het allang al prima dat ze haar dochter af en toe alleen kan laten, maar Jonathan's moeder probeert uit alle macht haar zoon in toom te houden. Het is een struggle, ongekend heftig in de hoofden van zij die weten. Probeer daar als kijker maar eens onbevooroordeeld naar te kijken. 

Met: Tijmen Govaerts, Julia Brown, Ina Geerts, Greet VerstraeteGeen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...