woensdag, januari 03, 2024

Beirut (aka The Negotiator) - Brad Anderson


 Beirut op IMDb (6,5)

Beirut op Moviemeter (3,16)

Actueler dan dit konden we niet zijn, we keken deze felle actiefilm op het moment dat de geschiedenis zich voor een deel aan het herhalen was. Andere oorlog, andere gronden maar toch ook wel heel veel "same old, same old".

1982, VS. Er zit al weer een pijnlijke periode van 10 jaar tussen, wanneer Mason Skiles benaderd wordt door een overheidsofficier die hem de pijnlijke vraag stelt of hij binnen een paar uur op het vliegtuig wil stappen naar Beirut. Terug naar Beirut, in zijn geval. 

Zijn gedachten vlieden terug naar die pijnlijke tijd: waar hij met zijn vrouw een luxueus leventje leidde tussen de hogere kringen. Waar hij Karim, een jong Libanees tienerventje, onder zijn hoede had genomen nadat diens familie omgekomen was. Waar hij op een galafeestje in zijn huis te horen kreeg dat Karim wel degelijk nog familieleden had en dat het juist diens broer was geweest die met een aantal collega-terroristen de aanslag op de Olympische Spelen in München had uitgevoerd. Waar dat galafeestje dus totaal uit de hand liep doordat Karim bij een inval om die reden werd gearresteerd. Schietpartijen waren het gevolg en Skiles' vrouw komt om. Waarop hij Beirut verlaat en teruggaat naar Amerika om daar een alcoholisch bestaan te leiden als onderhandelaar in arbeidsconflicten. 

Maar goed: nu blijkt zijn oude vriend Cal gegijzeld te zijn door een Palestijnse verzetsorganisatie die vanuit Beirut probeert invloed uit te oefenen op de tragische situatie in Israël. En Cal heeft te kennen gegeven dat hij alleen Skiles als onderhandelaar wil. Ondanks allerlei strubbelingen met Amerikaans ambassadepersoneel, met diplomaten en met geheim agenten stort Skiles zich vol op zijn taak. Hij stelt daarbij voorwaarden die niet door iedereen worden gewaardeerd, waardoor hij het op een akkoordje moet gooien met de frêle Sandy Crowler. Zij weerstaat de orders van haar leidinggevenden en duikt met Skiles diep de gevaarlijke wijken van Beirut in, waar Mason een aantal bijzondere (her)ontmoetingen staan te wachten.

Met: Jon Hamm, Rosamund Pike, Mark Pellegrino, Shea Whigham, Dean Norris

FIN - song : Oum - Taragalte

Geen opmerkingen:

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...