zaterdag, januari 06, 2024

La Sociedad de la Nieve (aka Society of the Snow) - J.A. Bayona

La Sociedad de la Nieve op IMDb (7,9)
 La Sociedad de la Nieve op Moviemeter (3,77)

Zelf heb ik het ook wel eens gedaan: met je sportteam naar het buitenland vliegen om daar een paar wedstrijdjes te spelen. Maar ja, dat ging over de Noordzee: da's heel geen Andes-gebergte. Want daar gaat deze film over, over de beroemde en al meermaals verfilmde vliegramp van 1972 (oa het fameuze "Alive").

Het is een mengeling van ervaring en jeugdig enthousiasme, dat Uruguayaanse team van the Old Christians. Na het behalen van een kampioensschap worden ze uitgenodigd enkele wedstrijden in Chili te komen spelen. Ondanks de nodige bezwaren (sommigen studeren nog, niet iedereen krijgt het geld bij elkaar, een ander wil niet zo lang weg van zijn gezin( krijgen ze de kosten bij elkaar om met een klein vliegtuigje die kant op te reizen. 45 passagiers beginnen opgewekt aan de kleine tournee.

Onderweg - luchtzak na luchtzak- stellen ze elkaar gerust dat de piloten weten wat de beste route over en door de Andes is dus die zullen ze wel veilig in Santiago aan de grond zetten. Niet dus: bij het doorkruisen van een steile bergpas raakt men een bergwand, breekt het staartstuk af en crasht vervolgens het vliegtuig. Wonder boven wonder overlijdt niet iedereen direct.

Degenen die overleven, proberen op slimme wijze de hel te overleven. In de koffers wordt de nodige proviand gevonden, de studenten hebben enige kennis van hulpverlening: men overleeft zo goed en zo kwaad als het gaat. Maar iedereen weet dat dit maar een paar dagen goed kan gaan (ze hebben het over de "Drie"regel; een mens kan drie minuten zonder lucht, drie dagen zonder water en drie weken zonder eten. Lucht is er volop, zo hoog in de bergen. Water smelten ze op natuurkundige wijze uit de vele sneeuw die op de bergtoppen ligt. Maar dat eten, dat raakt onvermijdelijk op. Na een paar dagen stellen de rugby'ers zichzelf de gewetensvraag: Mogen wij de lichamen van de overledenen '(keurig op ijs gezet in de buitenlucht) uiteindelijk gaan gebruiken als voedsel voor de overlevenden? Het verdeelt de groep al snel: degenen met een hoge moraal zijn pertinent tegen, maar degenen die het als enige uitweg zien zijn volhardend.
Pas na 71 dagen lukt het een tweetal spelers om een bergtop over te komen en aan Chileense zijde hulp te roepen. Dan is al lang niet meer iedereen in leven die de crash wel overleefde maar daarna aan de ontberingen bezweek. 16 mannen komen heelhuids terug bij hun familie. Ze hebben het gered, maar tegen welke prijs?

Met : Enzo Vogrincic, Agustin Pardella, Matias Recalt, Esteban Bigliardi

FIN - song : Michael Giacchino - Found

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...