vrijdag, mei 13, 2022

Ali & Ava - Clio Barnard

Ali & Ava op IMDb (7,2)
 Ali & Ava op Moviemeter (3,38)

Ongewild moest ik veel aan Ken Loach denken bij deze film, dat zal wel door de blik op sociale onderklasse komen. Hoewel "Ali & Ava" veel meer vaart kent dan de films van de oude meester, doet ie op zijn beste momenten wel aan de regisseur denken. Pijnlijke achterstellingen, racistische vooroordelen en een dagelijkse struggle om het hoofd boven water te houden. Maar denk niet dat dit een pessimistische film is, verre van. 

Bradford, UK. Ava is een schoolassistent van Ierse komaf. Na een pijnlijke scheiding red ze zich aardig en probeert ze haar kinderen een beetje toekomst te geven. Op het schoolplein ontmoet ze Ali, een adhd-wervelwind die in het verleden als dj gewerkt heeft maar nu als bescheiden huisjesmelker de kost verdient. Ook Ali heeft relationele problemen , hetgeen nog geheim moet blijven voor de traditionele Aziatische familie waar hij uit vandaan komt. Na een miskraam is er een verwijdering tussen hem en zijn vrouw ontstaan, ze staan op het punt van scheiden maar moeten de stappen nog zetten om het te effectueren en het wereldkundig te maken. 
Ali verrast Ava met zijn openhartigheid, sinds lange tijd is ze niet meer zo vriendelijk en aandachtig door een man toegesproken. Ze zijn 100 procent verschillend, de verlegen en teruggetrokken Ava en de drukke, grappige en voorlijke Ali. Heel langzaam tasten ze elkaars interesses af , ze zien elk voor zich een rol om de gapende leegte bij de ander te vullen. 
Dat lijkt zich dan ook langzaam te ontwikkelen, vooral door de initatieven van de ontwapende druktemaker Ali. Maar hun mogelijk aanstaande relatie stuit op weerstand van alle kanten: haar zoon wil geen "Paki" in zijn moeders huis, zijn familie en plotseling ook zijn aanstaande ex reageren ook fronsend op Ali's nieuwe gemoedstoestand. 

Naast de twee hoofdrollen is er een belangrijke rol weg gelegd voor muziek. Niet alleen tasten de twee elkaar's smaak af door liedjes te laten horen, ook de hypnotiserende beats die Ali in de koude nachten rust geven treden op de voorgrond. En dat werkt. Erg goed. 

Met : Adeel Akhtar , Claire Rushbrook , Ellora Torchia , Shaun Thomas

 FIN - song : Daniel Avery - Drone Logic

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...