vrijdag, mei 20, 2022

Operation Mincemeat - John Madden

Operation Mincemeat op IMDb (6,7)
 Operation Mincemeat op Moviemeter (2,74)

Knap gemaakte en zeer spannende film over een beslissend moment in de Tweede Wereldoorlog. En vooral over de wonderlijke manier waarop dat tot stand kwam. Als kijker ben je postuum blij dat grote wendingen in het krijgsgeweld ook gewoon veroorzaakt kunnen worden door gezond verstand en briljante spionage, het verloop van de strijd wordt niet altijd louter bepaald door een surplus aan wapens en krachten. Dat is gerustellend en hoopgevend, gezien de spannende tijd waarin wij leven. Ik heb het opgezocht: "mincemeat" laat zich vertalen als pasteivulling. Een wat lugubere en onnette term , in hindsight dan. Hoe het lichaam van een zwerver het verloop van de oorlog bepaalde. 

1943, WO II is in volle gang. De Britse Royal Navy wil weerstand bieden aan de nazi's en fascisten op het Europese vasteland door ze in de onderbuik aan te vallen. Niet via de westkust van Europa dus , maar via Sicilië en van daaruit doorstomen naar het Italiaanse vasteland. Probleem is dat de nazis goed voorbereid zijn en een sterke bemanning hebben op de eilanden van hun fascistenvriend Mussolini. Er moet dus een list worden verzonnen. 
Als de Britten de nazi's kunnen doen geloven dat ze deze aanval via Griekenland gaan doen, zal de aandacht op de Italiaanse verdediging verslappen. Er rijpt een plan, dat door de kundige heren Ewen Montagu , een advocaat, en marineman Charles Cholmondeley kundig wordt uitgewerkt: het idee is op de Spaanse kust een lichaam te laten aanspoelen dat in het bezit is van allerlei geheime informatie over de Britse landing op Griekenland. Dat plan moet waterdicht zijn: het lijk moet dus een waterdichte (sorry) identiteit krijgen : een naam , een vriendin, een tas met papieren die allen in de richting van een overboord geslagen marineman wijzen. Eenmaal aangespoeld zullen de papieren via de fascisten van Franco bij de nazi's in Berlijn moeten komen, waarna die de troepenverplaatsingen naar Griekenland zullen moeten opstarten. 
Een tamelijk ideaal plaatje, zo denkt ook de marineleiding en zelfs premier Winston Churchill. Ze hebben echter geen andere optie dan deze, ze hebben al teveel verliezen geleden om hun mannen stuk te laten lopen op de Siciliaanse verdediging. Er wordt een team geformeerd rondom Montagu en Cholmondeley , die voortvarend van start gaan maar vervolgens met de koppen tegen elkaar komen te staan. Dubbelspionage en romantiek, het zijn geen fijne elementen op dit moment van de strijd. 


Noot : die redacteur die in het team opgenomen is, die vreemde Ian Fleming, die heeft hier aardig wat ideeën opgedaan voor spionageromans. 

Met: Colin Firth , Matthew MacFadyen , Kelly Macdonaldd, Jason Isaacs, Penelope Wilton

  FIN - song : DJ Juliana BGM - Assent of Carnality

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...