maandag, mei 23, 2022

Mary Shelley - Haifaa Al-Mansour

Mary Shelley Op IMDb (6,4)
 Mary Shelley op Moviemeter (2,92)

Een biografisch kostuumdrama. Ik weet niet of het een genre is, maar if so, dan past deze daarin. Een keurige rol voor de zo breekbaar ogende actrice Elle Fanning ; met verve en elan speelt ze de romantische én dramatische hoofdrol in deze levensverfilming. Vaak vind ik haar te popperig , maar hier laat ze duidelijk dat ze er staat, dat ze een emotionele actrice kan zijn. 

Mary Wollstonecraft Godwin, dat is de complete naam van de latere Mary Shelley. Haar vrijgevochten moeder, een schrijfster, is al jaren geleden overleden en met haar stiefmoeder kan ze slechts overweg. Vader William Godwin beheert een boekwinkeltje waarmee hij weinig verdient en waarvan hij maar slecht uit de schulden kan komen. Als Mary na een zoveelste aanvaring met haar stiefmoeder dan ook door haar vader naar het gezin van een neef in het verre Schotland wordt gebracht, slaakt ze een zucht van verlichting.

De sfeer aldaar is veel vrijer, meer ongedwongen. Op een poëziedag aldaar ontmoet ze een knappe jongeman die een aanstormend talent blijkt te zijn: deze Percy Shelley laat zijn oog vallen op Mary. Zelfs als Mary vanwege ziekte van haar zus terug moet naar London, reist hij haar achterna. Mary vindt hem charmant en begint een affaire met hem. Wat ze dan nog niet weet, is dat Shelley al getrouwd is, al een kind heeft, maar dat hij zijn gezin zonder scrupules achter zich gelaten heeft "omdat er geen liefde meer was". 
In het preutse London is het dan nog een schandaal als een getrouwde man een affaire begint met een jonge vrouw. Toch zetten de twee door, Shelley is een volbloed romanticus die steeds maar zijn vrouw probeert te stimuleren om haar liefde voor het schrijven weer op te pakken. Maar hij is ook een drinkebroer, een levensgenieter én een schuinsmarcheerder, hetgeen alleen nog maar versterkt wordt wanneer zij de nog flamboyantere dichter Lord Byron ontmoeten. Mary wordt moeder, moet alle opvoeding alleen doen en mist waardering , ze ziet haar liefde steeds verder van zich af drijven maar ze weet wel steeds beter voor zichzelf op te komen. Een drankgelag op het kasteel van Byron is voor haar de laatste druppel: als in een koortsdroom begint ze het verhaal neer te pennen dat haar later wereldberoemd zal maken. "Frankenstein" , het monsterfenomeen, wordt een stuk begrijpelijker als je deze biopic hebt bekeken. 

Met : Elle Fanning, Bel Powley , Douglas Booth, Stephen Dillane

  FIN - song : Natacha Fabry - ABCD

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...