donderdag, mei 19, 2022

First Reformed - Paul Schrader

First Reformed op IMDb (7,1)

First Reformed op Moviemeter (3,22)
 

Tweede Paul Schrader-film voor mij deze week. Zag ik eergisteren een zeer vroeg werk van m, dit keer keek ik naar een film uit 2017. Er zat wel enige congruentie in, wat mij betreft: de regisseur weet individueel menselijk leek goed uit te vergroten en gebruikt daar met graagte een religieuze component bij. 

Reverend Ernst Toller is voorganger bij de First Reformed-gemeente (oorspronkelijk gesticht door Nederlanders, meer specifief door Westfriezen). Toller is een getormenteerd man, fysiek niet geheel in orde en ook nog eens genegen tot alcoholgebruik. Sinds hij zijn zoon in de strijd in Irak verloren is, ging het bergafwaarts met hem: huwelijk kapot, een schrijnend gemis in zijn hart en daardoor geregeld twijfelend aan de goede bedoelingen van God. 
Zijn First Reformed-gemeente is klein en moet het voor een deel hebben van de toeristen die het authentieke kerkje komen bewonderen. Hij wordt overvleugeld door de massalere Abundant Lives-gemeente , die veel meer inkomsten genereert dan Toller met zijn kleine merchandise-winkeltje kan verkrijgen. Er komt dus een sponsor op de proppen, waar Toller niet goed mee voegt: de man wil op een andere manier invloed uitoefenen dan de dominee voorstaat, er is iets niet in de haak. 
Wanneer Toller door de gelovige Maria, een van zijn toegewijde parochianen, te hulp wordt geroepen om haar dolende man te redden , slaat Toller een andere weg in: haar man Michael is milieu-activist en twijfelt om die reden aan de goede bedoelingen van here Jezus. Toller gaat met hem in gesprek, probeert te relativeren maar tevergeefs: Michael maakt een eind aan zijn leven. In zijn spullen in de schuur heeft Maria dan al materialen gevonden die Michael bij een milieu-protestactie wilde gaan inzetten. Toller helpt haar van die spullen af, maar gooit ze niet weg. Hij leest zich meer en meer in aangaande milieu-activisme en radicaliseert steeds meer. Hij vat het plan op een daad te gaan stellen op de grote religieuze feestdag die er - mede dankzij de dubieuze sponsoring - aan zit te komen. 

Met : Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric The Entertainer, Victoria Hill, Philip Ettinger


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...