dinsdag, mei 31, 2022

Kraftidioten (aka In order of disappearance) - Hans Peter Moland

Kraftidioten op IMDb (7,1)
 Kraftidioten op Moviemeter (3,45)

Heel goed dit. Uitstekende wraakfilm, die een heftige vorm van geweld koppelt aan een prachtige landschappelijke schoonheid én een uitstekende karakter-invulling van de rollen. Enkele ludieke elementen in de vormgeving, het maakt de film in zijn geheel een prettig en bijzonder schouwspel. Met een extra vermelding van het onverstoorbaar acteren van Stellan Skarsgaard, die hier heel goed in zijn rol zit. 

Met enorme machines weet Nils Dickman de wegen in het hoge noorden van Noorwegen berijdbaar te houden voor het regionale verkeer , wat zich onder andere begeeft naar de ski- en paraglide- berghellingen die zich in het gebied bevinden. Hij vindt het eerlijk, met die machtige apparatuur onder zijn kont is hij heerser van het gebied en strijder tegen de natuur. Eenzaam werk, maar dat komt in zijn geval juist goed uit. Hij is geen prater, vindt het dan ook maar raar dat hij tot "burger van het jaar" wordt uitgeroepen door de geheel besneeuwde regio. Ook in zijn huwelijk is hij stug, hetgeen niets afdoet aan de liefde voor zijn vrouw.

Wanneer hun zoon in de grote stad dood gevonden wordt na een overdosis drugs, klapt hun wereld ineen. Zijn vrouw komt tot de conclusie dat ze hun zoon eigenlijk nooit gekend hebben als ze niet eens wisten dat hij drugs gebruikte, Nils denkt daar anders over: stellig zegt hij dat hij zeker weet dat zijn zoon geen drugsverslaafde is geweest. Hij gaat op onderzoek uit. En, wat niemand verwacht en ook niemand ziet, hij handelt. 

Hun zoon blijkt slachtoffer te zijn van een overval die moest lijken op een drugsdeal. Nils heeft zijn gelijk al te pakken, maar hij zweert wraak: stap voor stap komt hij meer te weten over de drugsmaffia die hier achter zit. Bij elke stap nadert hij de top van de organisatie, bij elke stap laat hij zijn informant levenloos achter in de ijzige waterval in de buurt. De narcistische Ole Forsby, die in dit wereldje "De Graaf" wordt genoemd, raakt als leider van de drugsbende in paniek en begaat een voor hem noodlottige stap: hij zoekt de moordenaar van zijn personeel bij een concurrerende bende. Nils heeft de regie. 

Met : Stellan Skarsgaard, Bruno Ganz, Pal Sverre Hagen


Geen opmerkingen:

God's Creatures- Saela Davis/ Anna Rose Holmer

God's creatures op IMDb (6,0)   God's creatures op Moviemeter (2,62) Opeens is hij overal, de nieuwe ster Paul Mescal. Vooral zijn r...