maandag, mei 16, 2022

Mothering Sunday - Eva Husson

Mothering Sunday op IMDb (6,9)

Mothering Sunday op Moviemeter (2,69)

De helft van de film loopt ze in haar gladde pakkie door het beeld, de Australische Odessa Young. Ze doet dat zelfverzekerd en met een mate van trots die intrigeert. Want het personage dat ze speelt - het jeugdige weesmeisje Jane Fairchild, die als dienstmeisje bij een aristocratische familie werkt- geeft daar minder aanleiding toe dan je zou verwachten. 

"Mothering Sunday" is een traditionele vrije dag in de adellijke wereld, waar al het personeel de gelegenheid krijgt om terug naar huis te gaan en een dag door te brengen met de familie. Maar ja, Jane heeft helemaal geen familie, ze is ooit te vondeling gelegd bij een weeshuis en heeft dus helemaal geen idee waar ze haar ouders zou moeten zoeken. Haar vriendelijke en bedeesde werkgever, de adellijke Mr Godfrey Niven, geeft haar geld mee om iets leuks te doen die dag. Ze besluit te gaan fietsen. 
Al snel komen we er achter waar ze heen fietst: ze fietst naar het kasteeltje van de Sheringhams, waar de jongste zoon op haar wacht. Deze sympathieke jongeman, Paul geheten, studeert voor advocaat en staat op het punt van trouwen. Dat huwelijk gaat een verplichting worden voor Paul, hij ziet niets in de voor hem gearrangeerde bruid Emma. Veel liever geeft hij zich over aan emotionele seks met Jane, die hij als vrouw vele malen interessanter vindt. Jane is poëtisch en literair geïnteresseerd terwijl gravin Emma overduidelijk te hooghartig en verwend is om nog normaal met mensen om te kunnen gaan. 
Paul heeft zijn familie gezegd dat hij zich later op die dag zal voegen bij de picknick-lunch die de drie aristocratenfamilies die dag hebben besproken. Paul moet eerst studeren, zegt hij, en studeren doet ie: hij leert aandachtig elk plekje van Jane's weelderige lichaam uit het hoofd, ze hebben meermalen seks voordat hij zich aankleedt om tegen zijn zin naar de lunch te gaan rijden. Onmogelijke liefde is het, beiden zullen na de wellustige daad moeten schikken in de voor hen elk uitgestippelde maatschappelijke rol.

Als kijker voel je elke zucht, elke blik, elke spanning mee omdat er enorm dicht op de huid gefilmd wordt. Letterlijk zelfs. Het maakt de film tot een droomachtige ervaring, vooral door de manier waarop wij - een aantal jaren later- met Jane meelezen hoe zij haar ervaringen van die dag in haar eerste boek opschrijft. 

Met : Odessa Young, Josh O'Connor , Colin Firth, Olivia Colman

 FIN - song : EasilyLedBalloon - Seventh heaven 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...