maandag, mei 30, 2022

Yolun Acik Olsun (aka Godspeed ) - Mehmet Ada Öztekin

Yolun Acik Olsun op IMDb (6,7)
 Yolun Acik Olsun op Moviemeter (2,83)

Tamelijk drakerige film die ik maar om één reden bekeek: hij speelt in een regio waar ik twee maal zeer prettig op vakantie ben geweest : de Mugla-regio in Turkije en dan met name Dalyan-Köycegiz . Prachtig om daar weer beelden van te zien, zeer herkenbare vredige momenten aan terug gezien in deze rolprent. 

Maar zo vredig is de film zelf helemaal niet . Half oorlog, een kwart romantiek, een kwart psychologie en een kwart roadmovie, deze Godspeed heeft het allemaal. Beetje overgedramatiseerd gespeeld, zoals het wel vaker in wereldcinema gebeurt. 

De jonge Kerim is schipper op de Dalyan-rivier en leidt een tamelijk zorgeloos leven. Hij is tot over zijn over verliefd op de mooie Elif en wil graag trouwen maar haar vader wijst hem af. Een te min baantje, te weinig toekomst voor zijn dochter en bovendien is Kerim ook nog niet eens in dienst geweest. Dat laatste, daar kan Kerim in ieder geval iets aan doen. 
Hij meldt zich aan bij het Mugla-garnizoen en komt onder de verantwoordelijkheid van kapitein Salih Yusbasi. De twee ontwikkelen - voor zover dat binnen het leger gaat- een soort van vriendschap.

Wanneer Kerim hoort dat Elif door haar vader wordt uitgehuwelijkt , wil hij uiteraard zo snel mogelijk terug naar Dalyan. Kapitein Salih ontstoft de oude familie-Mercedes (waarin zijn ouders verongelukten toen ze voor hem onderweg naar school waren), het lukt hem het ding weer aan de praat te krijgen en de twee beginnen aan een lange tocht vol ongemakken en lastige ontmoetingen. Onderweg leren we veel mee over de verstevigde vrienschap nadat beiden in een incident verwikkeld raken en Kerim tegen de vlakte geschoten wordt waarna Salih bij een reddingsactie op een mijn stapt en zijn been verliest. 
De tocht vol hindernissen wordt een race tegen de tijd. 

  FIN - song : Tolga Santas - Keklik Gibi

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...