De Oost op Moviemeter (3,21)
Moedige introspectieve blik op de gruwelijkheden die het Nederlandse leger uitvoerde tijdens de militaire acties in Indonesië. In een wanhopige poging de macht te behouden in een kolonie die al ver van het Nederlandse bereik was afgegleden, probeerde Nederland "orde op zaken" te stellen in een land dat al lang streefde naar zelfstandigheid maar daar door wisselende bezettingen steeds maar niet aan toe kwam. Het was kort na de nazibezetting, hetgeen een vrijbrief leek voor het ogenschijnlijk zo vriendelijke Nederlandse volk om elders ook net zo radicaal huis te houden. Razzia's , massale executies, uitbuiting : Nederland been there, Nederland done that. Het is goed dat deze film niet verbloemt dat het moralistische Nederland destijds ook niet zo veel moeite had de conventies van Geneve naast zich neer te leggen.
Johan de Vries is aangemonsterd en met een reeks maten op weg naar het Verre Oosten. Anders dan veel andere jongeren heeft hij grote moeite om een morele standaard hoog te houden: hij is zeer gemotiveerd een goed soldaat te zijn, maar zijn gevoel voor rechtvaardigheid speelt hem geregeld parten in de soms brute omgang van het leger met de lokale bevolking. We leren al snel de reden van Johan's terughoudendheid: zijn vader zit geïnterneerd in Kamp Vught, pa was een volbloed NSB'er die collaboreerde met de Duitsers. Het is allemaal nog maar enkele jaren geleden, die Tweede Wereldoorlog, maar de daaruit geleerde lessen blijken voor iedereen anders.
Als een van Johan's maten wordt neergeschoten door de inlanders en hij daarna in aanraking komt met een radicale paramilitair, raakt alles in een stroomversnelling. Johan laat zich door de grove generaal Raymond Westerling opleiden tot een moorddadige machine die bloederig huishoudt op diverse Indonesische eilanden. Johan raakt in conflict met zijn geweten en daardoor ook met zijn medesoldaten.
Met : Martijn Lakemeijer, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Coen Bril
Geen opmerkingen:
Een reactie posten