woensdag, maart 26, 2008

QED

De Nederlander blijkt zijn geschiedenis slecht te kennen, zo wijst een onderzoek van Historisch Nieuwsblad, Andere Tijden en de Volkskrant uit.
De Nederlander blijkt ook een verrekte kleine hoeveelheid cultureel besef te hebben, zo blijkt ook uit de open vragen die in dezelfde geschiedenisquiz stonden.

"Het op grote schaal toelaten van vreemdelingen is de grootste fout die nederland in de historie gemaakt heeft", zo concludeert het merendeel van de invullers.

En dat terwijl dat nou juist de enige reden is waarom Nederland nog steeds bestaat, door het vermogen andere ideeën en denkbeelden te incorporeren in de eigen maatschappij. Hadden we dat niet gekund, dan waren we nog steeds Bataven in berenvellen.


Ik hoop zo dat sommigen ook af en toe de krant lezen waarin ie zo vaak mogen schrijven....

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wordt het niet eens tijd dat de kranten gaan melden wat we wel weten en kunnen? Waarom altijd focussen op slecht nieuws? Waarom alleen maar focussen op verkoopcijfers en de kwaliteit allang op het tweede plan zetten?
Tijd voor nieuwe geluiden! Misschien wel blog-geluiden!

Peterter

begt zei

zulke kranten zijn geprobeerd, maar niet gelukt.
ik denk dat het in mens ingebakken zit om slecht nieuws te lezen, maar belangrijker is dat mensen er iets mee doen!
en gelukkig zijn die mensen er toch ook , peterter!

Anoniem zei

Het vervelende is dat mensen wel iets doen met wat ze lezen. Maar als dat te weinig kritisch, te argeloos, te intuititief gebeurt dat je een maatschappij krijgt zoals die nu ontstaat. Ego-centrisch, zielloos, egoistisch, materialistisch, arrogant, gestresst en afbrekend. Het is maar zeer de vraag wat we op deze manier voor de volgende generaties overlaten. Natuurlijk zijn er vele uitzonderingen die helaas het opgesomde vooral bevestigen. Google bijv. eens op het filmpje van Severn Suzuki of 92_eco en je begrijpt wat ik bedoel. Wacht ff, ik zoek de link op:
http://www.youtube.com/watch?v=5g8cmWZOX8Q

Is er iets verbeterd in 16 jaar?
Peterter

Anoniem zei

Is er dan iets veranderd in 16, in 50, in 400, in 3000 jaar? Filosofen als Plato spraken al van de chaos in de maatschappij, over de zielloosheid van de mens en de ongehoorzaamdheid van de jeugd. Het is blijkbaar van alle tijden dat de huidige tijd altijd maar weer aanleiding is voor afkeuring en een gevoel oproept van "gottegot, waar moet het toch heen met de maatschappij".

Nou, die menselijke soep is niet half zo heet als dat het wordt opgediend: de Telegraftak moest vanochtend al van ellende beginnen met paginagroot "Het was rustig vannacht". Ja duhh!

Sterker nog: ik sloot vanochtend mijn auto af op het RunShoppingCentrum, en vanmiddag kon ik gewoon mijn sleutel weer uit het slot halen. Die had er de hele dag in gezeten ...

Ondertussen lees ik met plezier AD, Nu en Telekids.nl, want oh-oh, wat is die Britney toch stout, wat is Hans Kazan toch een lul en wat een dief is Wendy van Dijk toch. Lekker toch?

Anoniem zei

@Herr Meijer,
Natuurlijk is er veel veranderd. Soms verbeterd en soms verslechterd.
En inderdaad sommige zaken schijnen van alle tijden.
Toch zijn sommige zaken onomkeerbaar. Diersoorten, planten en culturen worden door onnodige en stomme beslissingen of machtswellust uitgeroeid.
Om verstandig met onze planeet om te gaan heb je een 'verstandige' samenleving nodig die zich goed laat informeren door kritische media en gezond idealisme koppelen aan daden. Gebeurt het tegendeel (bijv. door brood en spelen bij de Romeinen, of De Gouden Kooi, Britney Spears en Fitna) dan worden mensen afgehouden van de zaken waar het echt om draait. Dan gaat een elite groep beslissen. En dan kan het snel slecht aflopen met een cultuur (joodse cultuur), met een bevolkingsgroep(zigeuners), met een diersoort (sabeltandtijger) of planten en biotopen (tropische regenwouden worden woestijn)
en misschien ook wel de mens als soort.
Kortom blijf met plezier die entertainment-pulp volgen, maar kijk daarnaast ook iets verder. Als je tenminste 1 van de stenen wilt zijn die de loop van de rivier wil beinvloeden.
Peterter

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...