dinsdag, september 12, 2006

Pamflettisme

petities, het is een van de grote ergernis van t internet. Steun dit, onderteken dat etcetera. dat maakt het oproepen tot meedenken voor de goede zaak tot een hachelijke onderneming.
toch proberik t: Eddy Terstall, Hans Teeuwen en Diederik Ebbinge roepen de politiek op onomwonden uit te spreken dat de kunst beschermd moet worden, daar waar de "absolute vrijheid van meningsuiting in het geding is".
als voorbeeld geldt de uitglijer van rapheld Piethein Donner, die over de kruisjes-act van Madonna een obligaat moreel oordeel gaf en haar daarom veroordeelde.
Nieuw voorbeeld is de Amsterdamse galerie die belaagd wordt omdat ze naaktfotografie van niet zo gladde mannelijke modellen tentoonstelt. Schijnt niet ethisch te zijn.

Na de cartoon-act van vorig jaar, en vooral de heisa daaromheen, is het zaak dat men zich uitspreekt voor een totale denk-, doe- en spreekvrijheid voor de kunstenaars.
Religieuze of anderszins achterhaalde meningen mogen niet het exposeren van kunstenaars in de weg staan.

Laat de kerk zijn geloof in de kerk belijden en de kunst het hare in de ateliers of op de podia. dat hoeft elkaar niet te bijten, dunkt me.

4 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Ook hier is een dialoog veel interessanter dan het debat of de provocatie. Juist door grenzen te stellen zitten er zoveel scherpe kantjes aan zoveel zaken.
Recht op vrije meningsuiting en respectvol met elkaar omgaan lijken vaak haaks op elkaar te staan.

Anoniem zei

Ik haat dat collectieve gezeik.

Peter te Riele zei

Mooi understatement van Paul: een respectloze vrije meningsuiting. Moet kunnen?!?

begt zei

interessant, op zijn minst. het collectieve zit m erin dat een aantal mensen met eenzelfde doel zich bundelen terwijl ze zeker individueel ook die mening verkondigen. vraag is dus of je individueel voor elkaar zou krijgen dat ministers als donner niet meer zo gezapig zouden zwatelen. wellicht is de macht van het getal daarin nou weer wél doorslaggevend.
maar ja, dit is de eeuwige discrepantie tussen democratie, oligarchie en anarchie..

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...