donderdag, november 26, 2020

The Report - Scott Z. Burns


The Report op IMDb (7,2) 

Ondanks mijn toenemend ambivalente houding tegenover (internationale) politiek zat ik op het puntje van mijn bank bij het bekijken van deze prachtige waargebeurd-politieke thriller. Dat komt uiteraard door het heikele onderwerp, maar ook door het fascinerende spel van grootheden als Adam Driver, Annette Bening, Michael C. Hall en Jon Hamm. Ik heb het idee dat er moed voor nodig was om deze film te maken want er wordt flink aan de stoelpoten van belangwekkende instituties gezaagd. En er gaan aardig wat reputaties onderuit. Maar wat moet dat moet. 

Daniel Jones is net afgestudeerd wanneer hij begin deze eeuw beland in de onderzoekende kant van de politiek. Na wat kleine successen krijgt hij plots een explosief dossier op zijn bureau: een sociaalvoelende senator legt hem de opdracht in handen om onderzoek te doen naar de gedragingen van de CIA in de hectische tijden na 9/11 . Die 11 september blijkt voor een morele omslag te hebben gezorgd bij de harde maar tot die tijd tamelijk smetteloze organisatie die de CIA vormde. Daar blijkt plots ruimte voor een houding die neerkomt op : "maakt niet uit hoe, maar we pakken die klootzakken terug!".Regels, gebruiken en wetten gaan overboord onder het motto dat de Amerikaanse burger daarop zit te wachten om de kapers en de terroristen te berechten, of dat nu met fatale afloop is of niet. 
Plots laat de CIA in haar methoden ruimte voor martelmethoden zonder precedent: er wordt een aantal psyschologen ingeschakeld die de CIA moeten vertellen hoever ze kunnen gaan, wat het uiterste randje is van gevangenen- behandeling voordat deze blijvende fysieke schade oploopt. En in de praktijk blijkt men daar overheen te gaan, regelmatig. 

Het onderzoeksteam van Jones krijgt een verbod om met CIA-agenten te praten maar krijgt wel inzage in emailwisselingen en memoranda. Een diepe diepe zoektocht begint, dossiers worden woord voor woord uitgespit. Het kost Jones jaren en jaren om uiteindelijk met een rapport te komen wat alles bevat. Maar dan blijkt dat dit voor de senator bijna niet aan de man te brengen is, dan blijkt ook dat de CIA rustig met de geschiedenis manipuleert om zichzelf vrij te pleiten. Dit alles om maar onder de pet te houden dat de VS de conventies van Genève heeft overtreden. Ruimschoots heeft overtreden. Even lijkt al het werk van Jones voor niets, even lijkt het of hij bereid is om als klokkenluider het gevang in te gaan wegens schending van staatsgevaarlijke informatie. Maar Jones is natuurlijk niet gek. 

Met: Adam Driver, Annette Bening, Jon Hamm, Maura Tierney , Michael C. Hall
Geen opmerkingen: