vrijdag, mei 24, 2024

Hit man - Richard Linklater


 Hit man op IMDb (7,5)

Hit Man op Moviemeter (3,52)

Vanaf gisteren in roulatie, deze. Gelijk maar meepakken, dacht ik. Eerdere film van Richard Linklater lieten bij mij een goed gevoel achter, dus ik kon hier probleemloos instappen. Dat bleek te kloppen, al heeft deze film niet de brille van "Boyhood" of de gehele "Before..."-reeks. Maar wellicht is het ook niet eerlijk om deze met dergelijke grootheden te vergelijken. Op zich zat ik naar een aardig soepele film te kijken die zich met name aan de uitwerkingzijde van het plot van zijn goede kant liet zien. En dat terwijl het plot op ware gebeurtenissen gebaseerd is( de hoofdpersoon van deze film, Gary Johnson, heeft echt bestaan). 

Tergend saai vinden zijn leerlingen hem, deze Gary Johnson. Een leraar filosofie/psychologie aan een highschool, een Honda Civic onder de kont met een grote interesse voor planten en techniek. Niet bepaald the student's dream, deze droogkloot. 

Wat niemand weet, is dat meneer Johnson in zijn vrije tijd politiefunctionaris is. Hij werkt mee aan een team dat door het undercover inzetten van hitmen veel potentiële moorden voorkomt. Johnson kennis van de psychologie wordt daarbij gekoppeld aan zijn technische inzichten. Gaat al jaren goed, maar plots verandert Johnson's rol: in plaats van achter die schermen moet hij de huurmoordenaar spelen die de val voor de potentiële misdadiger moet zetten. 

Hij blijkt dat dermate goed te doen dat de op non-actief gezette voorganger voorlopig niet terugkeert, Johnson mag het blijven doen. Menig kandidaat-misdadiger wordt hiermee gegrepen voordat deze kan toeslaan. Johnson speelt de saaie bonestaak op zijn highschool, maar vindt in zijn Jambers-bestaan daarbuiten veel voldoening. Tot hij de mooie Madison tegenkomt, die haar agressieve man wil laten ombrengen. Johnson praat dat uit haar hoofd en gaat daarmee zijn politieboekje ver te buiten. En gaat daarmee zelfs verder als hij later - op haar initiatief- een relatie met haar aanknoopt. Hij moet de rol van zijn leven spelen om niet bij de recherche door de mand te vallen. 

Met : Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio

FIN - song :  Allen Toussaint - Cast your fate to the wind

Geen opmerkingen:

Abre los ojos (aka Open your eyes) - Alejandro Amenabar

Abre los ojos op IMDb (7,7) Abre los ojos op Moviemeter (3,72) Na jaren deze weer eens herzien. Destijds een spraakmakende film (dermate sp...