zondag, mei 19, 2024

The Braid (aka La Tresse) - Laetitia Colombani

The Braid op IMDb (7,2)
 The Braid op Moviemeter (3,30)

Sterke film, sterker dan ik verwacht had. En zelfs sterker dan ik enige tijd tijdens het ondergaan van de film gedacht heb. Dat duidt dus op een ijzersterk einde, waarin de aanloop van het script uiteindelijk de lijnen op een knappe manier samenbrengt. Ik was aangenaam verrast.

The Braid is een drieluik, een mozaïek. Drie verschillende verhalen, alle drie over vrouwen die hun eigen pad kiezen in moeilijke omstandigheden, drie verschillende delen van de wereld. Het betekent dat je als kijker veel moet schakelen om de draad van de respectievelijke steeds weer op te pakken, maar het werkt.

In India stappen we in de armoedigewoning van Smita, een vrouw uit de laagste kaste van de "onaanraakbaren", die het maar niet wil pikken als ze ziet dat haar dochter niet de scholing krijgt die ze nodig heeft. Het pesten, de vernedering en de zucht naar kennis van haar kind worden haar teveel: ze neemt de donatie die ze aan de spiritueel leider heeft geschonken weer terug en begint aan een lange reis naar het zuiden van het land: daar wil ze naar de tempel op de berg, waar de goden haar gebeden voor een goede toekomst voor haar lieve Lalita moet verhoren. Ze heeft een plan maar moet daarvoor wel haar man tijdelijk achterlaten voordat ze aan de hachelijke (en dure) reis begint.

In Italië komen we terecht in het atelier van de familie van Giulia. Ze is vaders lievelingetje en werkt hard om haar pappa niet teleur te stellen. Haar wereld stort in als haar vader een beroerte krijgt en comateus in het ziekenhuis belandt. Uren zit ze aan zijn bed, hem voorlezend uit haar favoriete boeken. Ondertussen probeert ze het zieltogende pruiken-bedrijfje van haar familie draaiende te houden. Dat blijkt niet eenvoudig want pappa zat diep in de schulden. Net op dat moment ontmoet ze de vriendelijke Kamal, een Indiase immigrant die bezig is de Italiaanse taal te leren. Terwijl haar familie liever ziet dat ze met een welgestelde jeugdvriend gaat trouwen (en daarmee de famiy business moet redden) beraamt ze samen met Kamal heel andere plannen.

In Canada belandden we in de harde advocatenwereld van Sarah, een hardwerkende alleenstaande moeder die te weinig tijd heeft voor haar privéleven omdat ze kandidaat is om het chique kantoor op termijn over te nemen van de oprichter. Haar kinderen zijn achterbankkinderen geworden die veel te weinig van hun moeder te zien krijgen terwijl ze daar dagelijks hun behoefte over uitspreken. Dan slaat het noodlot toe: Sarah krijgt de diagnose borstkanker, net als haar moeder eerder kreeg. Dit kan ze niet gebruiken, niet nu. Ze stopt het bericht weg, verzint een uitvlucht voor de baas waardoor ze twee weken vakantie kan opnemen om eventjes de ingreep te regelen. Dat pakt natuurlijk anders uit, ze moet bezinnen en pas op de plaats maken. Met alle gevolgen van dien.

Met: Mia Maelzer, Sajda Pathan, Fotini Peluso, Avi Nash, Kim Raver, Sarah Abbott

FIN - song :  Ludovico Einaudi - The Braid (la Tresse)

Geen opmerkingen:

Abre los ojos (aka Open your eyes) - Alejandro Amenabar

Abre los ojos op IMDb (7,7) Abre los ojos op Moviemeter (3,72) Na jaren deze weer eens herzien. Destijds een spraakmakende film (dermate sp...